Κόσμος Πέμπτη 27/01/2022, 19:45
ΚΟΣΜΟΣ

Οι καλύτερες χώρες για να ζεις εν μέσω πανδημίας – Η θέση της Ελλάδας

Οι καλύτερες χώρες για να ζεις εν μέσω πανδημίας – Η θέση της Ελλάδας

Μετά την επέλαση της Όμικρον, ορισμένες χώρες φαίνονται πιο αποφασισμένες να εφαρμόσουν το μοντέλο «συμβίωσης με τον ιό» σε σχέση με άλλες. Αυτό φαίνεται από την άρση των περιοριστικών μέτρων σε πολλές περιοχές του πλανήτη, έπειτα από την κορύφωση της Όμικρον κατά τη διάρκεια των εορτών παρά τα επίμονα υψηλά επίπεδα κρουσμάτων.

Συγκεκριμένα, ορισμένες χώρες αντί να αναπροσαρμόσουν τις τακτικές τους για τον περιορισμό των κρουσμάτων, εφάρμοσαν νέα μακροπρόθεσμα σχέδια, τα οποία θα τους επιτρέψουν να «ζήσουν» με τον ιό. Σύμφωνα με σχετική κατάταξη του Bloomberg, η «καλύτερη» χώρα για να ζει κανείς εν μέσω πανδημιας τον Ιανουάριο ήταν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ακολουθεί η Σαουδική Αραβία, η οποία ανέβηκε 18 θέσεις σε σχέση με την προηγούμενη κατάταξη, η Φινλανδία, η Τουρκία, η Σιγκαπούρη (μά άνοδο 143 θέσεων), η Χιλή, το Ιράν, η Ταϊβάν, η Νότιος Κορέα και η Ιρλανδία. Ακολουθούν η Νορβηγία, η Βρετανία, η Ισπανία, ο Καναδάς, Η Νέα Ζηλανδία, η Αυστρία, η Ιαπωνία, η ηπειρωτική Κίνα, η Κολομβία και η Νιγηρία.

Παρακάτω η κατάταξη του Bloomberg αναλυτικά:

Οι καλύτερες χώρες για να ζεις εν μέσω πανδημίας – Η θέση της Ελλάδας-1

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα ήρθε στο νούμερο 43 της κατάταξης του Bloomberg, αποκτώντας 59 βαθμούς και έχοντας πέσει κατά 8 θέσεις από την προηγούμενη κατάταξη. Συνολικά η λίστα περιλαμβάνει 53 χώρες

Μεθοδολογία

Η κατάταξη προκύπτει από την συνεκτίμηση μίας σειράς παραγόντων: μεταξύ άλλων υψηλότατο ποσοστό εμβολιασμού, λίγοι ή καθόλου περιορισμοί στα ταξίδια και μικρότερη έξαρση σε σχέση με άλλες περιοχές του κόσμου. Επίσης, αξιολογείται το μικρό ποσοστό θανάτων από κορωνοϊό, η ποιότητα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και η δυνατότητα περιορισμού του ιού.

Τα ΗΑΕ συγκεκριμένα, εφόσον δεν επιβληθεί καθολικό lockdown, αναμένουν παράλληλα δυναμική ανάκαμψη φέτος, η οποία υποβοηθάται από την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου. Σε σχέση με τις προηγούμενες εκθέσεις του Bloomberg, φαίνεται πως η κατάταξη επηρεάζεται αφενός από την πορεία της Όμικρον, αφετέρου από το κλίμα της κάθε περιοχής.

Πηγή: Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

ΠΟΥ: Ο «παγκόσμιος κίνδυνος» εξαιτίας της Όμικρον παραμένει πολύ υψηλός

Η χώρα που πλήρωσε 20 εκατ. δολάρια για τη… σημαία της

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News