Κόσμος Σάββατο 22/01/2022, 15:23
ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Crystal Symphony: Το κρουαζιερόπλοιο που «καταζητείται» επειδή δεν πλήρωσε τα καύσιμα

Crystal Symphony: Το κρουαζιερόπλοιο που «καταζητείται» επειδή δεν πλήρωσε τα καύσιμα

Το Crystal Symphony, ένα πολυτελές κρουαζιερόπλοιο που εκμεταλλεύεται η προβληματική εταιρεία Genting Hong Kong, θα κατασχεθεί προκειμένου να αποπληρώσει απλήρωτους λογαριασμούς καυσίμων ύψους 1,2 εκατ. δολαρίων, εάν τελικά ελλιμενιστεί στο Μαϊάμι σήμερα Σάββατο, όπως ήταν προγραμματισμένο. Αναφορές ωστόσο, κάνουν τώρα λόγο ότι το πλοίο άλλαξε την πορεία του για Μπαχάμες αφότου αμερικανικό δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης.

Οι εντεταλμένοι στις ΗΠΑ είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στην κατάσχεση του πλοίου, εάν φτάσει στο λιμάνι όπως είχε προγραμματιστεί το Σάββατο το πρωί, σύμφωνα με τον Στέφεν Σιμς, τον κύριο δικηγόρο που εκπροσωπεί την εταιρεία καυσίμων Peninsula Petroleum Far East.

Η Peninsula Petroleum Far East κατέθεσε αγωγή σε περιφερειακό δικαστήριο των ΗΠΑ απαιτώντας συνολικά 4,6 εκατομμύρια δολάρια σε απλήρωτους λογαριασμούς για καύσιμα που έχει προμηθεύσει σε τρία από τα πλοία της Genting από το 2017. Ένας ομοσπονδιακός δικαστής των ΗΠΑ στο Μαϊάμι εξέδωσε το ένταλμα σύλληψης για την Crystal Symphony Την Πέμπτη, σύμφωνα με τον Σιμς. 

Η Genting Hong Kong, η οποία έγινε η μεγαλύτερη εταιρεία κρουαζιέρας παγκοσμίως που ζήτησε δικαστική βοήθεια για να προστατεύσει τα περιουσιακά της στοιχεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, γνωστοποίησε την Τετάρτη ότι κατέθεσε αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο των Βερμούδων για να διορίσει προσωρινούς εκκαθαριστές αφού εξάντλησε κάθε προσπάθεια για διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές και ενδιαφερόμενα μέρη. Η εταιρεία ανέφερε ζημίες ρεκόρ 1,7 δισ. δολαρίων τον Μάιο, καθώς η πανδημία έπληξε τον κλάδο της κρουαζιέρας. Η γερμανική ναυπηγική θυγατρική της, η MV Werften, κήρυξε πτώχευση την περασμένη εβδομάδα.

Η Peninsula Petroleum είπε ότι παρέδωσε καύσιμα σε ένα άλλο από τα πλοία της εταιρείας, το Crystal Serenity, μόλις στις 17 Ιανουαρίου στο Μαϊάμι, σύμφωνα με την αγωγή που κατατέθηκε στο δικαστήριο της Φλόριντα. Στα σχέδιά της είναι να καταλάβει το πλοίο και να το πωλήσει προκειμένου να πάρει τα χρωστούμενα, σύμφωνα με τον δικηγόρο. 

Ο Σιμς ανέφερε ότι οι λιμενικές αρχές του Μαϊάμι τον ενημέρωσαν την Παρασκευή ότι το Crystal Symphony δεν σχεδιάζει πλέον να ελλιμενιστεί στο Μαϊάμι το πρωί του Σαββάτου όπως είχε προγραμματιστεί. Οι λιμενικές αρχές είχαν επιβεβαιώσει την πληροφορία με τον καπετάνιο του πλοίου, όπως του είπαν. Το κρουαζιερόπλοιο αναμένεται τώρα να ελλιμενιστεί στο Μπινίνι στις Μπαχάμες, όπου δεν μπορεί να εκτελεστεί ένταλμα σύλληψης των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον δικηγόρο.

Την αλλαγή του δρομολογίου επιβεβαίωσαν και επιβάτες του πλοίου. Μία εκ των επιβατών δημοσίευσε στο Facebook την ξαφνική αλλαγή. «Θέλει κανείς να μαντέψει γιατί το πλοίο μας, το Crystal Symphony, δεν μπορεί πλέον να ελλιμενιστεί στο Μαϊάμι; Μας ειδοποίησαν ότι μας μεταφέρουν στις Μπαχάμες, εν συνεχεία θα μας επιβιβάσουν σε ένα φέριμποτ για να μας πάνε στις ΗΠΑ….».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

«Λίφτινγκ» στον κλάδο κρουαζιέρας – Διπλό όφελος για τον ελληνικό τουρισμό

Βαρκάδα με Artificial Intelligence στο Άμστερνταμ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News