Κόσμος Πέμπτη 20/01/2022, 20:34
ΥΓΕΙΑ

ΠΟΥ: Η αντίσταση στα αντιβιοτικά μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια υγεία

ΠΟΥ: Η αντίσταση στα αντιβιοτικά μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια υγεία

Το κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) στα ανθεκτικά στα φάρμακα βακτήρια, τα οποία ευθύνονται για το θάνατο σχεδόν 1,3 εκατ. ανθρώπων το 2019, σύμφωνα με επιστήμονες, περισσότερους από όσους προκάλεσε ο ιός HIV ή η ελονοσία.

Οι ερευνητές υπολόγισαν επίσης ότι οι ανθεκτικές στα αντιβιοτικά βακτηριακές λοιμώξεις διαδραμάτισαν κάποιο ρόλο σε 4,95 εκατ. θανάτους την ίδια χρονιά, σύμφωνα με μελέτη – η οποία χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates και δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet.

Ο ΠΟΥ περιέγραψε την αντίσταση στα αντιβιοτικά ως «μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια υγεία, την ασφάλεια των τροφίμων και την ανάπτυξη σήμερα», εφιστώντας την προσοχή για την κακή χρήση αντιβιοτικών σε ανθρώπους και ζώα, η οποία επιταχύνει την απειλή.

Τα αντιβιοτικά είναι αναγκαία για τη θεραπεία ή την πρόληψη βακτηριακών λοιμώξεων. Όμως, η υπερβολική χρήση και η κακή χρήση της – όπως στη θεραπεία ιογενών λοιμώξεων όπως το κρυολόγημα, στα οποία δεν είναι αποτελεσματικά – έχει βοηθήσει ορισμένα βακτήρια να εξελιχθούν και να γίνουν ανθεκτικά σε αυτά.

Αυτή η αντίσταση απειλεί την ικανότητά μας να θεραπεύουμε κοινές ασθένειες, οδηγώντας σε υψηλότερο ιατρικό κόστος, μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο και αυξημένη θνησιμότητα. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, περισσότερες από 2,8 εκατομμύρια λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά λαμβάνουν χώρα στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, προκαλώντας το θάνατο περισσότερων από 35.000 ανθρώπων. 

Οι εκπονητές της μελέτης χαρακτηρίζουν τη βακτηριακή αντιμικροβιακή αντοχή (AMR) ως «μία από τις κορυφαίες απειλές για τη δημόσια υγεία του 21ου αιώνα», παρουσιάζοντας τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει στον παγκόσμιο πληθυσμό. 

Οι λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, όπως η πνευμονία, που ευθύνονται για 400.000 θανάτους, ήταν το «πιο επιβαρυντικό μολυσματικό σύνδρομο» που σχετίζεται με τη βακτηριακή AMR, υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Οι λοιμώξεις του αίματος και οι ενδοκοιλιακές ήταν οι επόμενες πιο διαδεδομένες ασθένειες ανθεκτικές στα φάρμακα που οδήγησαν σε θανάτους το 2019. Συνδυαστικά, αυτά τα τρία σύνδρομα αντιπροσώπευσαν σχεδόν το 80% των θανάτων που αποδίδονται στην AMR.

Οι εκπονητές της μελέτης ζήτησαν αυστηρές στρατηγικές παρέμβασης, πολλές από τις οποίες συνδέονται με τη χρήση αντιβιοτικών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απειλή που θέτουν τα ανθεκτικά στα φάρμακα βακτήρια. Μεταξύ των προτάσεων είναι η μείωση της ανθρώπινης έκθεσης στα αντιβιοτικά στο κρέας, η ελαχιστοποίηση της περιττής χρήσης αντιβιωτικών – για παράδειγμα, στη θεραπεία ιογενών λοιμώξεων – και η πρόληψη της ανάγκης για αντιβιωτικά μέσω προγραμμάτων εμβολιασμού και ανάπτυξης εμβολίων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Αύξηση 50% στην κατανάλωση αντιβιοτικών σε σχέση με το 2015

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News