Κόσμος Δευτέρα 17/01/2022, 14:58
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Η Ρωσία θα πληρώσει τίμημα αν κάνει κίνηση στην Ουκρανία 

Γερμανία: Η Ρωσία θα πληρώσει τίμημα αν κάνει κίνηση στην Ουκρανία 

Προειδοποιήσεις προς τη Ρωσία και το ενδεχόμενο να κάνει κάποια κίνηση στην Ουκρανία, απέστειλε η Γερμανία διά στόματος της υπουργού Εξωτερικών. Από το Κίεβο όπου βρίσκεται πριν μεταβεί στο Μόσχα, η Αναλένα Μπέρμποκ τόνισε ότι οι διαφορές ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία μπορούν να επιλυθούν με τη διπλωματία. 

«Κάθε περαιτέρω επιθετική ενέργεια θα έχει ένα υψηλό τίμημα για τη Ρωσία, οικονομικό, στρατηγικό και πολιτικό», δήλωσε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου, με τον Ουκρανό ομόλογο της, Ντμίτρο Κούλεμπα. «Η διπλωματία είναι ο μόνος τρόπος», συμπλήρωσε. 

Οι συνομιλίες της Μόσχας με τις χώρες της Δύσης, αναφορικά με την ανάπτυξη δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών στα σύνορα με την Ουκρανία, ολοκληρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα δίχως να καταλήξουν κάπου, ενώ η κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε η Ουκρανία κλιμάκωσε την ένταση ανάμεσα τις δύο χώρες. 

Ο Κουλέμπα, από τη μεριά του δήλωσε ότι η χώρα του και η Γερμανία επιθυμούν να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες με τη συμμετοχή της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γερμανίς και της Γαλλίας. 

Στις συνομιλίες της περασμένης εβδομάδας η Ουκρανία ήταν απούσα από τις περισσότερες, με την κυβέρνηση της χώρας να δέχεται διαβεβαιώσεις ότι καμία απόφαση από τους συμμάχους της δεν θα παρθεί δίχως τη συγκατάθεσή της, ειδικότερα όταν πρόκειται για το μέλλον της.

«Είναι σημαντικό για εμάς τώρα, τόσο το Βερολίνο όσο και το Παρίσι να μην προβούν σε αποφάσεις για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία και να μην διαδραματισθεί κανένα παιχνίδι πίσω από την πλάτη μας στις σχέσεις με τη Ρωσία. Αυτό είναι το κλειδί επί του παρόντος», συμπλήρωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών. «Γι αυτό θέλω να ευχαριστήσω την Αναλένα που έχει πάρει μια ξεκάθαρη θέση». 

Η Γερμανία έχει προσφέρει βοήθεια και έχει στηρίξει διπλωματικά από την πρώτη στιγμή την Ουκρανία στη διένεξη με τη Μόσχα από όταν η Ρωσία κατέλαβε τη χερσόνησο της Κριμαίας και στήριξε τους αυτονομιστές στην περιοχή του Ντόνμπας το 2014. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News