Κόσμος Τρίτη 11/01/2022, 14:26
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Χρειάζεται μετανάστες για να καλύψει τα κενά στην αγορά εργασίας

Φωτ. Unsplash

Έκκληση για την έλευση μεταναστών απηύθυνε σήμερα Τρίτη η Γερμανία διά στόματος του υπουργού Οικονομίας, προκειμένου με την παρουσία τους να αποτρέψει τις σοβαρές ελλείψεις που παρατηρούνται σε εργατικό δυναμικό.

Ελλείψεις που σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Χάμπεκ ελλοχεύουν τον κίνδυνο να δημιουργήσουν προβλήματα στην παραγωγικότητα εργατικού δυναμικού από το να υπονομεύσει την παραγωγικότητα και στη στέψε με επιτυχία της ενεργειακής μετάβασης.

«Έχουμε 300.000 κενές θέσεις εργασίας σήμερα και αναμένουμε ότι θα φθάσουν το 1 εκατ. ή περισσότερες», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου. «Αν δεν κλείσουμε αυτό το χάσμα, θα έχουμε πραγματικά προβλήματα στην παραγωγικότητας.

Ενώ η βελτίωση της κατάρτισης και της ευελιξίας συνδυάζοντας τις θέσεις εργασίας με την οικογένεια θα βοηθούσε, η μεγαλύτερη μετανάστευση θα είναι απαραίτητη, «για ειδικότητες όπως μηχανικούς, τεχνίτες, φροντιστές. Πρέπει να την οργανώσουμε», κατέληξε.

Στο μεταξύ λιγότερους ανέργους και υψηλότερες αποδοχές για τους εργαζόμενους εκτιμάται ότι θα έχει η Γερμανία τα επόμενα χρόνια, λόγω της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού σε πολλούς τομείς το τρέχον διάστημα.

«Οι κάτοικοι της Γερμανίας έχουν εξαιρετικές προοπτικές εργασίας. Για πρώτη φορά από τη δεκαετία του ’60 μπορούμε να επιτύχουμε και πάλι πλήρη απασχόληση, ποσοστό ανεργίας 3-4%», δήλωσε στην Bild ο καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ και πρώην μέλος της επιτροπής «Σοφών» της γερμανικής οικονομίας Λαρς Φελντ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως επισημαίνει η Ένωση Γερμανικών Πόλεων, η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού είναι τεράστια. Ενδεικτικά, τα επόμενα χρόνια η Ένωση αναμένει την πρόσληψη 550.000 και πλέον εργαζόμενων σε νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας και παιδικούς σταθμούς. Επιπλέον, η Ένωση των Εστιατόρων Dehoga τονίζει ότι το 80% των μελών της καταγράφει έλλειψη τουλάχιστον 250.000 υπαλλήλων στον κλάδο. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Απασχόλησης, επί του παρόντος χρειάζονται κατά μέσο όρο 207 ημέρες προκειμένου να καλυφθεί μια θέση υδραυλικού, 198 ημέρες για θέση οδηγού εκσκαφέων και 171 ημέρες για θέση ελαιοχρωματιστή.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News