Business & Finance Δευτέρα 14/12/2020, 11:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φως στο τέλος του τούνελ για το Brexit;

Φως στο τέλος του τούνελ για το Brexit;

Δουλειά πιάνουν σήμερα και πάλι στις Βρυξέλλες οι ομάδες των διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, αφότου ο Μπόρις Τζόνσον και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συμφώνησαν να «κάνουν κάτι παραπάνω» στην προσπάθεια για την επίτευξη μίας εμπορικής συμφωνίας.

Ο βασικός διαπραγματευτής της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ είπε σήμερα στους πρεσβευτές των 27 χωρών μελών ότι βλέπει ένα μικρό μονοπάτι προς τη συμφωνία, αν και ξεκαθάρισε ότι αυτό θα είναι δύσκολο, καθώς υπάρχουν ακόμα μεγάλα προβλήματα.

Ως αποτέλεσμα, η στερλίνα ενισχύεται σήμερα κατά 1,4% και οδεύει προς τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον Οκτώβριο.

Έπειτα από την τηλεφωνική επαφή που είχαν χθες η πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, αξιωματούχοι που εμπλέκονται στη διαδικασία είπαν στο Bloomberg ότι μία συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί αυτή την εβδομάδα, λίγες μόλις ημέρες πριν την εκπνοή της μεταβατικής περιόδου και της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση.

Παρότι οι δύο ηγέτες είχαν ξεκαθαρίσει ότι οι συνομιλίες θα σταματούσαν εάν δεν υπήρχε συμφωνία την Κυριακή, έπειτα από 48 ώρες έντονης διπλωματίας, το αδιέξοδο φαίνεται ότι μπορεί πλέον να ξεπεραστεί. Μπροστά στον κίνδυνο του διαφαινόμενου ναυαγίου, οι διαπραγματευτές πείστηκαν να επαναφέρουν στο τραπέζι ιδέες που είχαν προηγουμένως απορριφθεί. Κάπως έτσι, το γενικό πλαίσιο μίας συμφωνίας άρχισε να παίρνει μορφή.

Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Bloomberg, το Λονδίνο έφερε στο τραπέζι μία νέα πρόταση για το λεγόμενο «level playing field» (το περιβάλλον στο οποίο θα ανταγωνίζονται ευρωπαϊκές και βρετανικές επιχειρήσεις), που θα μπορούσε να άρει το αδιέξοδο. Εάν αυτό γίνει αποδεκτό, τότε οι Βρετανοί θα μπορούσαν να κερδίσουν κάποια υποχώρηση στο άλλο μεγάλο «αγκάθι», τα δικαιώματα αλιείας.

«Όπου υπάρχει ζωή, υπάρχει ελπίδα», είπε ο Τζόνσον έπειτα από την τηλεφωνική συνομιλία του με την πρόεδρο της Κομισιόν. Βέβαια, αξιωματούχοι θύμισαν ότι και στο παρελθόν υπήρξαν ανάλογες στιγμές αισιοδοξίας, που τελικά δεν οδήγησαν πουθενά.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News