Business & Finance Πέμπτη 10/12/2020, 14:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Morgan Stanley: Μεταφέρει 100 δισ. ευρώ σε assets στη Φρανκφούρτη 

Morgan Stanley: Μεταφέρει 100 δισ. ευρώ σε assets στη Φρανκφούρτη 

 

Οι πολυεθνικές εταιρείες με έδρα το Λονδίνο και ιδιαίτερα αυτές του χρηματοπιστωτικού κλάδου, μεταφέρουν τα παραρτήματά τους και τις δραστηριότητές τους από την πρωτεύουσα της Αγγλίας, καθώς πλέον διαφαίνεται όλο και περισσότερο ότι συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα υπάρξει.

Σε αυτή την περίπτωση οι επιχειρήσεις του Λονδίνου χάνουν αυτόματα την πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, πέραν του ενδεχόμενου να αντιμετωπίσουν πρόσθετα κόστη και δασμούς για τις δραστηριότητές τους εντός της Ε.Ε.

Υπό το πλαίσιο αυτό η Morgan Stanley ua μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 100 δισ. ευρώ, από το Σίτι στη Φρανκφούρτη, τη γερμανική πόλη που προσδοκά να καταστεί ο νέος οικονομικός κόμβος της Ευρώπης, παίρνοντας τα σκήπτρα από το Λονδίνο. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg το οποίο επικαλείται ανώνυμες πηγές με γνώση επί του θέματος, η επενδυτική τράπεζα της Wall Street, σχεδιάζει να έχει μεταφέρει την πλειοψηφία των assets στη Φρανκφούρτη κατά το α ΄ τρίμηνο του 2021, στη θυγατρική της τη Morgan Stanley Europe. 

Η τράπεζα της Wall Street έχει ήδη μεταφέρει εργαζόμενους της από το Λονδίνο σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπως το Μιλάνο και τη Μαδρίτη, ενώ το 2018 λειτούργησε ένα χώρο για συναλλαγές στο Παρίσι. Επί του παρόντος η Morgan Stanley απασχολεί περί των 5.000 εργαζόμενων στο Λονδίνο και 350 στη Φρανκφούρτη.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, τα περισσότερα τραπεζικά ιδρύματα από άλλες χώρες έχουν προβεί σε παρόμοιες κινήσεις, καθώς έως το τέλος του έτους θα έχουν μεταφέρει στη Γερμανία περί των 400 δισ, ευρώ σε assets, ποσό υπερδιπλάσιο από το συνδυασμένο ύψος των ισολογισμών τους, σύμφωνα με τη Bundesbank. Για παράδειγμα η JP Morgan θα αποσύρει από το Λονδίνο περιουσιακά στοιχεία αξίας 200 δισ. ευρώ και θα μεταθέσει 200 εργαζόμενούς της. 

Όπως είχε δηλώσει η Ντόροθι Μπλέσινγκ εκ των επικεφαλής του τμήματος επενδυτικής τραπεζικής στο παράρτημα της Ευρώπης της τράπεζας της Wall Street, αυτό είναι μόνο το πρώτο κύμα παρόμοιων κινήσεων. 

Άλλες τράπεζες που έχουν επιλέξει τη Φρανκφούρτη ως κεντρική τους βάση για την Ευρώπη, είναι μεταξύ άλλων οι Citigroup, UBS και Standard Chartered.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News