Business & Finance Τρίτη 8/12/2020, 16:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ε.Ε.: «Κόκκινη κάρτα» στον χρηματοπιστωτικό κλάδο της Βρετανίας 

Ε.Ε.: «Κόκκινη κάρτα» στον χρηματοπιστωτικό κλάδο της Βρετανίας 

Προειδοποιήσεις προς τον βρετανικό χρηματοπιστωτικό κλάδο απέστειλε η Ευρωπαϊκή Ένωση διά στόματος της επικεφαλής της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, με τις οποίες ξεκαθάρισε ότι ο μεγαλύτερος χρηματοπιστωτικός κλάδος της Ευρώπης, δεν θα έχει την ίδια πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά όπως πριν. 

Όπως επισημαίνει η Μαρέιντ Μακγκίνες η Ευρωπαία Επίτροπος για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και την Ένωση των Κεφαλαιαγορών, το Brexit καθιστά ακόμη περισσότερο επιτακτική την ανάγκη, η Ε.Ε. να αναπτύξει τη δική της κεφαλαιαγορά, χωρίς να εξαρτάται πλέον από τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό οικονομικό κόμβο, το Σίτι. 

Η πλήρης πρόσβαση της Βρετανίας στην Ε.Ε. φθάνει στο τέλος της στις 31 Δεκεμβρίου, όταν και η μεταβάτικη περίοδος για το Brexit λήγει οριστικά. 

Με τα τωρινά δεδομένα η Βρετανία είχε περιορισμένου χρόνου πρόσβαση στις εκκαθαρίσεις παραγώγων και στους διακανονισμούς τίτλων.

Μεγάλη μερίδα τραπεζών, διαχειριστών κεφαλαίων και ασφαλιστικών εταιρειών με έδρα στο Λονδίνο, έχουν ανοίξει παραρτήματα ανά την Ευρώπη, με σκοπό να αποτρέψουν οποιεσδήποτε επιπλοκές για τους πελάτες τους οι οποίοι έχουν περιορισμένη πρόσβαση στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Όπως τόνισε η Μακγκίνες κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της ένωσης για τον κλάδο των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων της Γαλλίας, AFG, «η λήξη της μεταβατικής περιόδου θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές κι αυτό πρόκειται να συμβεί, είτε υπάρξει είτε δεν υπάρξει συμφωνία».

Μια τρίτη χώρα ποτέ δεν θα έχει τα ίδια δικαιώματα και οφέλη με τα κράτη μέλη της Ε.Ε. υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι «οφείλουμε να ρυθμίσουμε, επιβλέψουμε και να διαχειρισθούμε τους κινδύνους οι οποίοι αφορούν τη χρηματοπιστωτική μας σταθερότητα και αυτό δεν είναι εφικτό, όταν εξαρτόμαστε από μία τρίτη χώρα».

Για να καταλήξει: «Να λειτουργήσουμε συμπληρωματικά με το Λονδίνο; Οπωσδήποτε. Να εξαρτώμαστε από αυτό; Όχι». 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News