Business & Finance Σάββατο 12/12/2020, 16:49
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε κίνδυνο ελέω Brexit τα προϊόντα με ημερομηνία λήξης 

Σε κίνδυνο ελέω Brexit τα προϊόντα με ημερομηνία λήξης 

Την ώρα που η ημερομηνία λήξης για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση απέχει λιγότερο από 3 εβδομάδες, σε κίνδυνο βρίσκονται τα προϊόντα… με ημερομηνία λήξης.

Η Βρετανία θα δώσει εντολή για διαδικασία fast track στη μετακίνηση των προϊόντων με ημερομηνία λήξης, μετά την 31η Δεκεμβρίου, όταν και το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποτελεί παρελθόν από την Ε.Ε.

Η Ντάουνιγκ Στριτ με τον τρόπο αυτό θέλει να αποτρέψει τις καθυστερήσεις που θα προκύψουν στα τελωνεία και στα λιμάνια της χώρας στη διακίνηση των προϊόντων και τα οποία πλέον θα πρέπει να εκτελωνίζονται για να διακινηθούν. 

Η βρετανική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι ακόμα και με μια εμπορική συμφωνία, 7.000 φορτηγά κατευθυνόμενα στα λιμάνια της νοτιοανατολικής Αγγλίας θα μπορούσαννα σχηματίσουν ουρές μήκους 100 χλμ. αν οι εταιρείες δεν έχουν φροντίσει να έχουν συμπληρώσουν τα απαιτούμενα έγγραφα.

Όπως αναφέρει το BBC ένας αρχικός σχεδιασμός είναι να δίνεται προτεραιότητα σε 70 με 100 φορτηγά ημερησίως τα οποία θα μεταφέρουν προϊόντα με ημερομηνία λήξης, με εστίαση στα φρέσκα ψάρια που μεταφέρονται από τη Σκωτία στα γαλλικά εστιατόρια και στα κοτόπουλα ημέρας. 

Επί του παρόντος τα τρόφιμα με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής δεν έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα κάτι που έχει θορυβήσει τους υπόλοιπους εξαγωγείς.

Σύμφωνα με το BBC το σύστημα αυτό θα εφαρμοσθεί πιλοτικά αυτό το Σαββατοκύριακο, μετά τις ουρές χιλιομέτρων που παρατηρήθηκαν την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή στο λιμάνι του Ντένβερ.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters και BBC 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News