Κόσμος Παρασκευή 11/12/2020, 21:23
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Nord-Stream-2: Αρχίζει ξανά η κατασκευή του

Nord-Stream-2: Αρχίζει ξανά η κατασκευή του

Αρχισε ξανά σήμερα η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord-Stream-2, με το εξειδικευμένο πλοίο (σε τοποθετήσεις υποθαλάσσιων αγωγών) «Fortuna» να αναλαμβάνει τις εργασίες τοποθέτησης του αγωγού στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Γερμανίας, όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού Nord Stream 2 AG.

Το πλοίο Fortuna θα πρέπει να τοποθετήσει τμήμα του αγωγού μήκους 2,6 χιλιομέτρων σε βάθος 30 μέτρων, με τις εργασίες να συνεχίζονται έως την 31η Δεκεμβρίου.

Ο αγωγός έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα κατά το 93% με ειδησεογραφικά πρακτορεία να μεταδίδουν ότι στα ύδατα της ΑΟΖ της Γερμανίας απομένουν 16 χιλιόμετρα του αγωγού και άλλα 60 χιλιόμετρα στα ύδατα της Δανίας.

Οι εργασίες κατασκευής του αγωγού Nord Stream-2 είχαν διακοπεί τον Δεκέμβριο του 2019, όταν η ελβετική εταιρεία Allseas αποσύρθηκε από την κατασκευή του αγωγού υπό το φόβο της επιβολής κυρώσεων εκ μέρους των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι ο αγωγός που μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ρωσία στην Ευρώπη μέσω της Θάλασσας της Βαλτικής, θα ενισχύσει την ενεργειακή εξάρτηση των ευρωπαϊκών χωρών από την Μόσχα, σε μια περίοδο που οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης είναι ιδιαίτερα τεταμένες.

Η Ρωσία χαρακτηρίζει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream-2 ως αποκλειστικά οικονομικό έργο και απορρίπτει τις κατηγορίες ότι επιχειρεί με αυτό τον τρόπο να διευρύνει με τον αγωγό την επιρροή της στις χώρες της Ευρώπης.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News