Κόσμος Παρασκευή 11/12/2020, 13:57
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν για Σύνοδο Ε.Ε.: Απετράπη το «παιχνίδι» σε βάρος της Τουρκίας

Ερντογάν για Σύνοδο Ε.Ε.: Απετράπη το «παιχνίδι» σε βάρος της Τουρκίας

Ικανοποιημένος από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας πως οι ευρωπαϊκές χώρες που διαθέτουν κοινή λογική απέτρεψαν το «παιχνίδι» σε βάρος της Τουρκίας. Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση πως ούτε τον Μάρτιο θα υπάρξουν αποφάσεις που θα πλήξουν την Τουρκία.

«Οι χώρες με κοινή λογική έδειξαν θετική στάση και απέτρεψαν αυτό το παιχνίδι» ανέφερε συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Τουρκίας. Σημείωσε επίσης πως «τα δικαιώματα της Τουρκίας πρέπει να διασφαλιστούν» και ότι η Ε.Ε. πρέπει να δώσει στην Τουρκία αυτά που δικαιούται.

Οι «27» αποφάσισαν στη Σύνοδο Κορυφής που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι, την προετοιμασία περιορισμένων κυρώσεων κατά μεμονωμένων ατόμων στην Τουρκία, αναβάλλοντας τυχόν αυστηρότερες αποφάσεις κατά της Άγκυρας για τον Μάρτιο.

Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως η διαφαινόμενη επιβολή αμερικανικών κυρώσεων στην Τουρκία για την αγορά των αντιαεροπορικών συστημάτων άμυνας S-400 αποτελούν ένδειξη ασέβειας από ένα μέλος του ΝΑΤΟ προς ένα άλλο.

Πηγές δήλωσαν χθες στο Reuters πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία σχετικά με τους S-400. Από την πλευρά του Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε πως τυχόν αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας θα γυρίσουν μπούμερανγκ και θα βλάψουν τους δεσμούς μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News