Κόσμος Παρασκευή 11/12/2020, 21:11
ΚΥΡΩΣΕΙΣ

ΗΠΑ: Aνοίγει ο δρόμος για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία

ΗΠΑ: Aνοίγει ο δρόμος για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία

Aνοικτός είναι πλέον ο δρόμος για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία στο διάστημα των επόμενων 30 ημερών, καθώς το Κογκρέσο προχώρησε στην έγκριση του αμυντικού προϋπολογισμού για το 2021, παρά τις απειλές του Ρεπουμπλικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για άσκηση βέτο. 

Ο αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ για το 2021 προβλέπει την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την αγορά των πυραυλικών συστημάτων S-40 από τη Ρωσία, εντός 30 ημερών από την ψήφισή του. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με 83 ψήφους υπέρ και 13 κατά. Εάν τελεικά εγκριθεί, η αμερικανική κυβέρνηση θα επιβάλει πέντε διαφορετικού είδους κυρώσεις κατά της Τουρκίας. 

Το νομοσχέδιο θα πάει στον Λευκό Οίκο και στον Τραμπ για υπογραφή, ο οποίος όμως έχει δικαίωμα να ασκήσει βέτο, ενεργοποιώντας μία διαφορετική διαδικασία. Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου ευελπιστούν ότι ο Τραμπ θα επανεξετάσει την απειλή του να ασκήσει βέτο στο εν λόγω νομοσχέδιο που καθορίζει την αμυντική πολιτική των ΗΠΑ εδώ και 59 έτη. Ο Τραμπ έχει στη διάθεσή του 10 ημέρες να ασκήσει βέτο ή να το υπογράψει, διαφορετικά θα πρέπει να περάσει αυτομάτως σε νόμο χωρίς την υπογραφή του. 

Οι αντιρρήσεις του Τραμπ δεν σχετίζονται με το θέμα των κυρώσεων προς την Αγκυρα αλλά με άλλες διατάξεις που προβλέπουν την αλλαγή ονομάτων σε στρατιωτικές βάσεις και νομική προστασία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ορισμένα από τα οποία, ως γνωστόν, ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται σε αντιπαράθεση. 

Να σημειωθεί ότι οι κυρώσεις προς την Τουρκία προβλέπονται στο πλαίσιο του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων (CAATSA). Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, οι κυρώσεις αυτές θα έπρεπε να είχαν ήδη ενεργοποιηθεί. Η απροθυμία όμως του Αμερικανού προέδρου έκανε τη διαδικασία λίγο πιο περίπλοκη, αναγκάζοντας τους νομοθέστες να συμπεριλάβουν την πρόβλεψη των κυρώσεων στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό που παραδοσιακά περνάει με διακομματική στήριξη και ευρεία πλειοψηφία. 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News