Κόσμος Παρασκευή 26/11/2021, 20:10
ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Τι ξέρουμε μέχρι στιγμής για τη νέα «παραλλαγή ανησυχίας»

Κορωνοϊός: Τι ξέρουμε μέχρι στιγμής για τη νέα «παραλλαγή ανησυχίας»

Η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς λόγω των 32 μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα της, συμπεριλαμβανομένων δέκα που αφορούν την άκρως σημαντική «περιοχή δέσμευσης του υποδοχέα», στην οποία στοχεύουν τα αντισώματα. Ενδεικτικά, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που συνεδρίασε σήμερα για να αξιολογήσει το νέο, παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, αποφάσισε να το χαρακτηρίσει «παραλλαγή ανησυχίας».

Στην παραλλαγή B.1.1.529 δόθηκε η ονομασία «Όμικρον» από το γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι η παραλλαγή αυτή επιφέρει μεγαλύτερο κίνδυνο επαναμόλυνσης, σε σύγκριση με τις άλλες «παραλλαγές ανησυχίας». Τα κρούσματα της Όμικρον φαίνεται ότι αυξάνονται σχεδόν σε όλες τις επαρχίες της Νότιας Αφρικής, εξ ου και ορισμένες χώρες της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, ανακοίνωσαν μέτρα για τους ταξιδιώτες από της χώρες της νοτίου Αφρικής. Επίσης η Κομισιόν πρότεινε πριν από λίγη ώρα την αναστολή των πτήσεων προς τις χώρες αυτές.

Μιλώντας στο Bloomberg, ειδικοί απαντούν τα πιο φλέγοντα ερωτήματα για τη νέα παραλλαγή:

Υπάρχουν έως τώρα, στοιχεία ότι αυτές οι γενετικές μεταβολές δίνουν τη δυνατότητα στον ιό να διεισδύει πιο αποτελεσματικά στην ανοσία που έχει αποκτηθεί είτε από τα εμβόλια είτε από φυσική νόσηση, σε σχέση με άλλες παραλλαγές που έχουν εμφανιστεί;

Αυτή η παραλλαγή παρουσιάζει πράγματι κάποιες διαφοροποιήσεις που έχουμε δει και στις παραλλαγές Βήτα και Γάμμα. Όπως φαίνεται, επιτρέπουν έως έναν βαθμό στον ιό να παρακάμπτει την ανοσία που χτίζεται από τα εμβόλια. Συνεπώς, τα εμβόλια λειτουργούν ενάντια σε αυτές τις μεταβολές, αλλά όχι τόσο καλά όσο στην περίπτωση άλλων παραλλαγών του ιού.

Ποια μικροβιολογικά και επιδημιολογικά στοιχεία αναζητούν οι ειδικοί προκειμένου να διαπιστώσουν αν βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση λόγω της νέας αυτής παραλλαγής, ή αν θα είμαστε τυχεροί και δεν θα κλιμακωθεί πολύ;

Οι ειδικοί θα προσπαθήσουν να διαπιστώσουν αν τα αντισώματα από άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως και από άτομα που είχαν προσβληθεί από Covid, μπορούν να εξουδετερώσουν μια ζωντανή μορφή της εν λόγω παραλλαγής στο εργαστήριο. Είναι πιθανό να μελετήσουν και οι κατασκευαστές των εμβολίων τη νέα παραλλαγή, για την περίπτωση που χρειάζεται τροποποίηση των εμβολίων με οποιονδήποτε τρόπο.

Βοηθήστε μας να αξιολογήσουμε την απειλή των γενετικών μεταλλάξεων. Θα μπορούσε ένα υψηλά μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού να μας πάει πίσω στο σημείο μηδέν; Ή θα είναι αρκετά παρόμοιο με τα προηγούμενα στελέχη και, παρά το γεγονός ότι θα παρακάμπτει εν μέρει την ανοσία, θα είμαστε και πάλι σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι τον Ιανουάριο του 2020; Με άλλα λόγια, θα μπορέσουν τα υπάρχοντα εμβόλια να δώσουν μια ικανοποιητική μάχη;

Δεν είναι δυνατό να απαντηθεί αυτό το ερώτημα, καθώς δεν υπάρχουν ακόμη επιδημιολογικά στοιχεία πλήρως διαθέσιμα που να αφορούν εκείνους που έχουν μολυνθεί από τη νέα παραλλαγή.

Αυτή η παραλλαγή έχει πολλαπλές μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα – το μέρος του ιού που γαντζώνεται στα ανθρώπινα κύτταρα και επιτρέπει στον ιό να εισέλθει σε αυτά και να αναπαραχθεί. Η μετάλλαξη μπορεί να κάνει την πρωτεΐνη ακίδα να προσαρμόζεται καλύτερα στα ανθρώπινα κύτταρα, ενώ άλλες θα μπορούσαν να την καταστήσουν λιγότερη ικανή να προσκολλάται σε αυτά. Έχει αποκτηθεί μεγάλη εμπειρία σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, και είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε τα εμβόλια.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μετάλλαξη Covid-19: Τέσσερα μέτρα για ταξιδιώτες από χώρες της νότιας Αφρικής

Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Η Κομισιόν προτείνει την αναστολή πτήσεων προς νότια Αφρική

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News