Κόσμος Τετάρτη 17/11/2021, 21:40
ΚΟΣΜΟΣ

Οι 10 πιο «πράσινες» πόλεις της Ευρώπης

Οι 10 πιο «πράσινες» πόλεις της Ευρώπης

Διαφημίζοντας τους ποδηλατόδρομους και τα αστικά πάρκα, ορισμένες ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Παρίσι και η Κοπεγχάγη δίνουν την εντύπωση ότι είναι το «πράσινο» πρότυπο της αστικής ζωής. Ωστόσο, πρόσφατη έκθεση από την ISGlobal παρουσιάζει μία διαφορετική εικόνα.

Αναλύοντας τα δεδομένα που έδωσαν περισσότεροι από 100.000 πολίτες σε περίπου 1.000 πόλεις της Ευρώπης, η έκθεση αναφέρει ότι οι ευρωπαϊκές πόλεις θα μπορούσαν να αποτρέψουν 43.000 θανάτους ετησίως εάν ακολουθούσαν τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας όσον αφορά την πρόσβαση σε χώρους πρασίνου.

Συγκεκριμένα, περισσότεροι από το 60% των ερωτηθέντων που μένουν σε αστικά κέντρα δηλώνουν ότι δεν έχουν πρόσβαση σε χώρους πρασίνου, με βάση τα πρότυπα που προτείνει ο ΠΟΥ, δηλαδή τουλάχιστον 5 στρέμματα πρασίνου σε απόσταση 300 μέτρων από κάθε νοικοκυριό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση, οι 10 πόλεις με τους περισσότερους θανάτους λόγω έλλειψης χώρων πρασίνου είναι η Τριέστη (Ιταλία), το Τορίνο (Ιταλία), το Μπλακπουλ (Βρετανία), το Γκιζόν (Ισπανία), οι Βρυξέλλες (Βέλγιο), το Λε Αβρ (Γαλλία), το Μπουλόν Σιρ Μερ (Γαλλία), η Κοπεγχάγη (Δανία), η Α Κορούνια (Ισπανία) και η Λυόν (Γαλλία).

Οι 10 πιο «πράσινες» πόλεις της Ευρώπης-1

Αντιθέτως, οι δέκα πιο πράσινες πόλεις στην Ευρώπη, με τους λιγότερους θανάτους λόγω έλλειψης πρόσβασης σε χώρους πρασίνου είναι η Έλτσε (Ισπανία), η Τέλδε (Ισπανία), το Γκιμαράες (Πορτογαλία), η Περούγκια (Ιταλία), η Καρταχένα (Ισπανία), το Βάλτζμπριχ (Πολωνία), η Κοΐμπρα (Πορτογαλία), η Λευκωσία (Κύρπος), το Αλικάντε (Ισπανία) και το Ρόδεραμ (Βρετανία).

Οι 10 πιο «πράσινες» πόλεις της Ευρώπης-2

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

COP26: Επιτεύχθηκε συμφωνία για το κλίμα

Κλιματική αλλαγή και πυρηνική ενέργεια: Η «σπαζοκεφαλιά» της διεθνούς κοινότητας 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News