Κόσμος Τρίτη 9/11/2021, 17:02
ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα: Αρκούν οι δεσμεύσεις της COP26 για τη διάσωση του πλανήτη;

Έρευνα: Αρκούν οι δεσμεύσεις της COP26 για τη διάσωση του πλανήτη;

Παρά τις αλεπάλληλες υποσχέσεις που δόθηκαν στο πλαίσιο της Cop26 τις τελευταίες εννιά ημέρες, ο πλανήτης εξακολουθεί να βρίσκεται καθοδόν για μία προβληματική άνοδο της θερμοκρασίας, πέραν του 1,5 που είχε συμφωνηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας των Παρισίων. Και βέβαια το πρόβλημα δεν είναι η αθέτηση των υποσχέσεων, αλλά η ασφάλεια του πλανήτη και η ποιότητα ζωής που θα προσφέρεται στις επόμενες γενιές.

Σύμφωνα με σχετική έκθεση που παρουσίασε η περιβαλλοντική οργάνωση Climate Action Tracker (CAT) και θρυμμάτισε το κλίμα αισιοδοξίας που επικρατούσε στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα του ΟΗΕ, εάν εφαρμοστούν μόνο οι δεσμεύσεις των κυβερνήσεων μέχρι το 2030 θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2,4 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα.

Αντιθέτως, εάν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και στην περίπτωση που παραμείνουν σε ισχύ όσα μέτρα έχουν εφαρμοστεί μέχρι στιγμής, η θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 2,7 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα.

Ένα ακόμη σενάριο που τίθεται από την CAT είναι η εφαρμογή και των μακροπρόθεσμων στόχων, αλλά και των μέτρων που έχει υποσχεθεί η εκάστοτε κυβέρνηση. Σε αυτό το σενάριο, η θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξηθεί μέχρι το τέλος του αιώνα κατά τουλάχιστον 2,1 βαθμούς κελσίου.

Το πιο αισιόδοξο σενάριο

Το πιο προβληματικό όμως είναι ότι ακόμη και υπό το πιο αισιόδοξο σενάριο της CAT, σύμφωνα με το οποίο εφαρμόζονται πλήρως όλοι οι στόχοι που έχουν ανακοινωθεί από τις κυβερνήσεις, μαζί με όσες δεσμεύτηκαν για μηδενικό αποτύπωμα, σε συνδυασμό με την επίτευξη των μεκροπρόθεσμων στόχων και των μέτρων από κάθε κυβέρνηση, τότε η άνοδος της θερμοκρασίας θα είναι 1,8 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα. Ξεπερνά, δηλαδή, και πάλι τους στόχους που έθεσε η Συμφωνία των Παρισίων.

Έρευνα: Αρκούν οι δεσμεύσεις της COP26 για τη διάσωση του πλανήτη;-1

Σε κάθε περίπτωση τα αποτελέσματα μίας ανόδου άνω των 2 βαθμών προμηνύει καταστροφικές επιπτώσεις για τον πλανήτη. Όπως προειδοποιούν οι ειδικοί και το CAT, θα υπάρχουν περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως άνοδος της στάθμης των υδάτων, ξηρασία, πλημμύρες, καύσωνες και έντονες καταιγίδες.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Γιατί 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι απειλούνται από θερμοπληξία

Η κρίση της πάνινης τσάντας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News