Κόσμος Τρίτη 9/11/2021, 14:55
ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι απειλούνται από θερμοπληξία

SOS από νέα μελέτη

Γιατί 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι απειλούνται από θερμοπληξία

Περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι κινδυνεύουν να υποστούν θερμοπληξία, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά δύο βαθμούς Κελσίου. 

Αυτή την πρόβλεψη, τουλάχιστον, κάνει νέα μελέτη της βρετανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας Met Offce, η οποία δημοσιεύθηκε στο πλαίσιο της 26ης Συνόδου του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή. 

Πιο συγκεκριμένα, η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς θα μπορούσε να οδηγήσει σε 15πλασιασμό της πιθανότητας εκδήλωσης ενός θανατηφόρου κοκτέιλ ζέστης και υγρασίας σε όλο τον πλανήτη, επηρεάζοντας 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους. 

Εάν μάλιστα, η μέση αύξηση της θερμοκρασίας αγγίξει τους 4 βαθμούς Κελσίου, αυτό σημαίνει ότι το 50% του πληθυσμού, δηλαδή σχεδόν 4 δισ. άνθρωποι, θα ζει υπό «αποπνικτικές» και άκρως επικίνδυνες ατμοσφαιρικές συνθήκες.  

Πέραν αυτών, η μελέτη της Met Office αναδεικνύει και τον κίνδυνο που διατρέχει η ανθρωπότητα από την έλλειψη τροφίμων, την υπερχείλιση ποταμών και τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές -φαινόμενα τα οποία αναμένεται να καταστούν καθημερινότητα σε περίπτωση υπερθέρμανσης του πλανήτη. 

«Όσο πιο υψηλό είναι το επίπεδο της υπερθέρμανσης, τότε πιο μεγάλες και ευρείες θα είναι οι επιπτώσεις στη ζωή των ανθρώπων» τόνισε ο Richard Betts, επικεφαλής του project Helix, το οποίο συμμετείχε στην έρευνα. 

Αυτή την στιγμή, στόχος είναι η συγκράτηση της μέσης αύξησης στον 1,5 βαθμού Κελσίου, κάτι το οποίο εφόσον επιτευχθεί μπορεί να συμβάλλει στην αισθητή άμβλυνση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Αποτυχία η COP26 – Μόνο υποσχέσεις

COP26: Ο ΥΠΕΞ που εμφανίστηκε με το νερό έως τα γόνατα

Πώς και γιατί το φοινικέλαιο καταστρέφει τον πλανήτη μας

COP26: Σε τέλμα οι διαπραγματεύσεις – Τι ζητούν οι αναπτυσσόμενες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News