Κόσμος Παρασκευή 12/11/2021, 22:54
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Frontex: Προειδοποίηση ότι θα αυξηθούν οι μετανάστες προς την Ε.Ε.

Frontex: Προειδοποίηση ότι θα αυξηθούν οι μετανάστες προς την Ε.Ε.

Η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια αύξηση του αριθμού μεταναστών που εισέρχονται στο ευρωπαϊκό μπλοκ, με την άφιξη πολλών ανθρώπων από τη Μέση Ανατολή μέσω της Λευκορωσίας να αναμένεται να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, δήλωσε σήμερα ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λεγκερί.

«Μπορούμε να δούμε από το μοντέλο μας ανάλυση κινδύνου ότι όλοι οι παράγοντες που προκάλεσαν αυτήν την κρίση εξακολουθούν να υπάρχουν και ότι η κατάσταση δεν αλλάζει ούτε αποκλιμακώνεται…Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε στο Reuters σε συνέντευξή του.

Πρόσθεσε ότι, παρόλο που η Frontex δεν έχει στείλει δυνάμεις της στο πεδίο για να υποστηρίξει την Πολωνία εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, συζητά για την κοινή χρήση πρόσθετων δορυφορικών εικόνων και την αύξηση της εναέριας επιτήρησης με τη χώρα.

Σχεδιάζει επίσης να βοηθήσει την Πολωνία να επαναπατρίσει μετανάστες στις χώρες καταγωγής τους, όπως το Ιράκ.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν κλιμακωθεί οι εντάσεις στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας, αφότου Πολωνοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν και πάλι τη γειτονική χώρα ότι διευκολύνει τη μετακίνηση μεταναστών προς τα σύνορα και κινητοποίησε χιλιάδες επιπλέον στρατιώτες στην περιοχή.

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε ακόμα και για ένοπλη επιχείρηση στα σύνορα. «Περιμένουμε ότι θα υπάρξει κλιμάκωση αυτού του είδους της δράσης στα πολωνικά σύνορα στο άμεσο μέλλον, η οποία μπορεί να είναι και ένοπλη», είπε.

Πρόκειται για το πιο πρόσφατο επεισόδιο σε μία μεταναστευτική κρίση στα σύνορα που συνεχίζεται εδώ και εβδομάδες, καθώς ο επικεφαλής της συνοριοφυλακής της Πολωνίας μίλησε για ομάδες που επιχειρούν να παραβιάσουν τα σύνορα το απόγευμα της Δευτέρας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News