Κόσμος Δευτέρα 21/06/2021, 19:32
ΚΟΣΜΟΣ

Ε.Ε. – ΗΠΑ – Βρετανία: Νέο «ράπισμα» με κυρώσεις στη Λευκορωσία

Ε.Ε. – ΗΠΑ – Βρετανία: Νέο «ράπισμα» με κυρώσεις στη Λευκορωσία

Νέες κυρώσεις στη Λευκορωσία επέβαλαν σήμερα οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και η Βρετανία καλώντας το Μινσκ να βάλει τέλος στις «κατασταλτικές πρακτικές του εναντίον του λαού της».

Σε κοινή τους δήλωση με τον Καναδά κάλεσαν επίσης τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο να συνεργαστεί με τις διεθνείς έρευνες για την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους Ryanair τον περασμένο Μάιο τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρoμάν Πρoτασέβιτς και της συντρόφου του Σοφία Σαπέγκα. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε μεταξύ άλλων την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών και το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων 78 αξιωματούχων και οντοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας και Μεταφορών της Λευκορωσίας και του διοικητή της αεροπορίας, καθώς και δικαστών και κοινοβουλευτικών. Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε την ένταξη 16 ατόμων και πέντε οντοτήτων στη «μαύρη λίστα» ως απάντηση στην «κλιμακούμενη βία και καταστολή» της κυβέρνησης του Λουκασένκο, συμπεριλαμβανομένης της αναγκαστικής προσγείωσης του αεροσκάφους. Οι αμερικανικές κυρώσεις στοχεύουν στενούς συνεργάτες του Λουκασένκο και Λευκορώσους αξιωματούχους. Η Βρετανία γνωστοποίησε με τη σειρά της ότι προσθέτει αρκετούς ανώτερους αξιωματούχους και οντότητες της Λευκορωσίας, συμπεριλαμβανομένου ενός εξαγωγέα πετραιλαϊκών προϊόντων, στη λίστα των κυρώσεων. 

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλερ σε δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο στη διάρκεια συνάντησης με τους ομολόγους του στην Ε.Ε. στόχος των κυρώσεων είναι «να πληγούν εκείνοι που είναι υπεύθυνοι και όχι ο λαός της Λευκορωσίας, που υποφέρει ούτως ή άλλως».

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News