Κόσμος Δευτέρα 8/11/2021, 22:02
ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: Απαράδεκτες οι ενέργειες της Λευκορωσίας – Κινεί διαδικασίες για νέες κυρώσεις

Κομισιόν: Απαράδεκτες οι ενέργειες της Λευκορωσίας – Κινεί διαδικασίες για νέες κυρώσεις

Οι «απαράδεκτες» ενέργειες της Λευκορωσίας «θα αντιμετωπιστούν με μια ισχυρή και κοινή απάντηση της Ε.Ε.» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι κατόπιν αιτήματος της προέδρου της Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, θα μεταβεί τις προσεχείς ημέρες στις βασικές χώρες προσέλευσης και διέλευσης μεταναστών, ώστε να διασφαλίσει ότι θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για να σταματήσει η εργαλειοποίησή των μεταναστών από την κυβέρνηση της Λευκορωσίας.

Η φον ντερ Λάινεν δήλωσε ότι ζητά επιβολή επιπλέον κυρώσεων, με πιθανές κυρώσεις σε αεροπορικές εταιρείες τρίτων χωρών, οι οποίες ενδεχομένως εμπλέκονται στην κατάστάσταση διευκολύνοντας την αυξημένη ροή μεταναστών στα ευρωπαϊκά σύνορα.

Η ίδια τόνισε ότι επιπλέον στόχος της Κομισιόν είναι να αποτρέψει το ξέσπασμα μίας ανθρωπιστικής κρίσης και να διασφαλίσει την ασφαλή επιστροφή των ανθρώπων στις χώρες τους.

Εξάλλου, στο τέλος του καλοκαιριού, εκπρόσωπος της Κομισιόν είχε δηλώσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα διστάσει να επιβάλει επιπλέον κυρώσεις, στην περίπτωση που διαπιστώσει ότι η Λαυκορωσία χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως μοχλό πίεσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τουλάχιστον βάσει πρόσφατων στοιχείων της Frontex, η Πολωνία και η Λιθουανία που συνορεύουν με τη Λευκορωσία από την ευρωπαϊκή πλευρά, κατέγραψαν κατακόρυφη αύξηση στον αριθμό των προσφύγων από χώρες της Μέσης Ανατολής.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Μ. Σχοινάς για Λευκορωσία: Καμία ανοχή στη χρήση του μεταναστευτικού ως μοχλού πίεσης

Ε.Ε. για προσφυγικό: Έτοιμη για νέες κυρώσεις στη Λευκορωσία αν χρειαστεί

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News