Κόσμος Πέμπτη 28/10/2021, 17:16
ΚΟΣΜΟΣ

Φον ντερ Λάιεν: Το 2022 θα παραχθούν στην Ε.Ε. 3,5 δισ. δόσεις του εμβολίου

Φον ντερ Λάιεν: Το 2022 θα παραχθούν στην Ε.Ε. 3,5 δισ. δόσεις του εμβολίου

Το 2022 αναμένεται να παραχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση 3,5 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19, η πλειονότητα των οποίων θα εξαχθούν σε τρίτες χώρες, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σήμερα από τις Βρυξέλλες.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, λίγο πριν από την αναχώρησή της για τη Σύνοδο του G20 στη Ρώμη, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στα θέματα που θα συζητηθούν: η πανδημία της Covid-19, η προετοιμασία για νέες πανδημίες, η παγκόσμια ανάκαμψη της οικονομίας και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Σε ό,τι αφορά την πανδημία του κορονοϊού, η φον ντερ Λάιεν είπε ότι οι χώρες του G20 αναμένεται να δεσμευτούν στον στόχο να εμβολιαστεί πλήρως το 70% του πληθυσμού παγκοσμίως ως τα μέσα του 2022. «Είναι ένας φιλόδοξος στόχος αλλά θα τον στηρίξουμε πλήρως», δήλωσε. Πρόσθεσε ότι η G20 αναμένεται παράλληλα να ζητήσει την αύξηση των παραγωγικών δυνατοτήτων σε εμβόλια, κυρίως τεχνολογίας mRNA, στις αναπτυσσόμενες χώρες, υπενθυμίζοντας ότι η Ευρώπη επενδύει πάνω από 1 δις ευρώ στην Αφρική γι’ αυτόν το σκοπό. Σημείωσε, επίσης, ότι η ΕΕ έχει εξάγει, τους τελευταίους 11 μήνες, 1,2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά της covid-19, σε 150 χώρες και έχει παραδώσει περίπου 800 εκατομμύρια δόσεις στους Ευρωπαίους πολίτες. Πρόσθεσε, ότι το 2022 η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της έχουν δεσμευτεί να δωρίσουν συνολικά 500 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου σε τρίτες χώρες.

«Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να προετοιμάσει καλύτερα τον κόσμο για πιθανές νέες πανδημίες στο μέλλον», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Εξήγησε ότι πρέπει να κινηθούμε από τις «ad-hoc» απαντήσεις σε πιο δομημένες και μόνιμες λύσεις και πως χρειάζονται τα απαραίτητα κεφάλαια για την καλύτερη προετοιμασία σε μελλοντικές απειλές στην υγεία. Παρατήρησε, ωστόσο, ότι εντός του G20 υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το πώς θα γίνει αυτό.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News