Κόσμος Παρασκευή 29/10/2021, 19:43
ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωκοινοβούλιο: Προσφυγή στο ΔΕΕ κατά της Κομισιόν

Ευρωκοινοβούλιο: Προσφυγή στο ΔΕΕ κατά της Κομισιόν

Εναντίον της Κομισιόν προσέφυγε σήμερα η νομική υπηρεσία του Ευρωκοινοβουλίου, σχετικά με τη μη εφαρμογή του Κανονισμού Αιρεσιμότητας στο Δικαστήριο της Ε.Ε., κατόπιν αιτήματος του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, David Sassoli, για την μη ενεργοποίηση του μηχανισμού αιρεσιμότητας στο θέμα της Πολωνίας.

 

Ο κανονισμός, ο οποίος εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αναστείλει τις πληρωμές από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. προς τα κράτη μέλη στα οποία απειλείται το κράτος δικαίου.

«Η Επιτροπή απέφυγε να το χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής», αναφέρει η ανακοίνωση του Κοινοβουλίου και προσθέτει ότι «ως εκ τούτου, η επιτροπή νομικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου είχε προτείνει τη λήψη νομικών μέτρων».

«Όπως ζητήθηκε σε κοινοβουλευτικά ψηφίσματα, η νομική μας υπηρεσία άσκησε προσφυγή κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μη εφαρμογή του Κανονισμού Αιρεσιμότητας στο Δικαστήριο της ΕΕ σήμερα» ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενεργήσει με συνέπεια και να ανταποκριθεί σε όσα δήλωσε η Πρόεδρος Φον ντερ Λάιεν κατά την τελευταία μας συζήτηση στην Ολομέλεια για αυτό το θέμα. Τα λόγια πρέπει να μετατραπούν σε πράξεις» κατέληξε ο κ. Σασόλι.

«Τα κράτη που παραβιάζουν το κράτος δικαίου δεν πρέπει να λαμβάνουν κονδύλια από την Ε.Ε. Έχουμε έναν μηχανισμό για αυτό, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν τον ενεργοποιεί», είχε γράψει στο Twitter.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη εφαρμόζει τον μηχανισμό αιρεσιμότητας για προστασία του κράτους δικαίου και του προϋπολογισμού της Ε.Ε., σχολίασε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Έρικ Μαμέρ σε ανάρτησή του, λίγο μετά την ανακοίνωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πως καταθέτει αγωγή για το θέμα στο Δικαστήριο της Ε.Ε.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Μαμέρ αναφέρει πως η Επιτροπή «σημειώνει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τον κανονισμό αιρεσιμότητας».

«Επαναλαμβάνουμε ότι η Επιτροπή εφαρμόζει ήδη τον κανονισμό:

  • έχουν συνταχθεί κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή του,
  • βρίσκεται σε εξέλιξη η παρακολούθηση πιθανών υποθέσεων
  • και η Κομισιόν ετοιμάζεται να στείλει επιστολές στα σχετικά κράτη μέλη όπου χρειάζεται»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News