Κόσμος Παρασκευή 8/10/2021, 15:21
ΚΟΣΜΟΣ

Μεταναστευτικό: Χρηματοδότηση για ανέγερση τείχους ζητούν υπουργοί από 12 χώρες και την Ελλάδα

Επιστολή προς την Κομισιόν

Μεταναστευτικό: Χρηματοδότηση για ανέγερση τείχους ζητούν υπουργοί από 12 χώρες και την Ελλάδα

Υπουργοί από 12 χώρες της Ε.Ε., μεταξύ αυτών και από την Ελλάδα, απέστειλαν επιστολή στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, και την Επίπτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, με την οποία ζητούν χρηματοδότηση για την ανέγερση φραγμάτων και τειχών, ώστε να διακοπεί η εισροή προσφύγων και μεταναστών από τα σύνορα.

Υπουργοί από την Ελλάδα, την Αυστρία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Λιθουανία, τη Λετονία και άλλες χώρες περιγράφουν στην επιστολή ότι «ένα φυσικό εμπόδιο» θα αποτελέσει «αποτελεσματικό διασυνοριακό μέτρο, το οποίο θα εξυπηρετεί το συμφέρον ολόκληρης της Ε.Ε., όχι μόνον των κρατών – μελών» που είναι πρώτος προορισμός.

«Αυτό το νόμιμο μέτρο θα έπρεπε να επιχορηγηθεί επιπροσθέτως και επαρκών από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. ως θέμα προτεραιότητας», αναφέρεται στην επιστολή προς το Μαρκγαρίτη Σχοινά και την Ίλβα Γιόχανσον.

Η Λιθουανία, η οποία συνυπογράφει την επιστολή έχει ήδη αποφασίσει την ανέγερση φράχτη μήκους 508 χιλιομέτρων στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, ώστε να σταματήσει την ανεξέλεγκτη εισροή μεταναστών. Η γειτονική Λετονία, που επίσης συνυπογράφει, έχει ήδη προχωρήσει με αντίστοιχα σχέδια για την κατασκευή φράγματος 134 χιλιομέτρων στο σύνορό της με τη Λευκορωσία.

Οι αφίξεις ενδέχεται να εντάσσονται στο πλαίσιο του σχεδίου από τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, για αντίποινα στις κυρώσεις που επέβαλε στη χώρα η Ε.Ε. Η κυβέρνηση Λουκασένκο έχει ωστόσο αρνηθεί τις κατηγορίες.

Διαβάστε επίσης: Μ. Σχοινάς για Λευκορωσία: Καμία ανοχή στη χρήση του μεταναστευτικού ως μοχλού πίεσης

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκκληση για σκληρότερη στάση έναντι της εισροής των μεταναστών έρχεται ενόψει των αλλαγών που προετοιμάζει η Κομισιόν στις αφίξεις Σένγκεν. Στην επιστολή οι υπουργοί υποστηρίζουν ότι τα κράτη μέλη της Ε.Ε. δεν έχουν σαφείς κανόνες για τα μέτρα που θα έπρεπε να λάβουν στην περίπτωση που δεχθούν επίθεση από τρίτη χώρα μέσω μαζικής εισροής μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς.

Πηγή: Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News