Κόσμος Παρασκευή 15/10/2021, 21:42
ΚΟΣΜΟΣ

FDA: Καθυστερεί την έγκριση του Moderna σε ηλικίες 12-17 – Ερευνά για παρενέργειες

FDA: Καθυστερεί την έγκριση του Moderna σε ηλικίες 12-17 – Ερευνά για παρενέργειες

Καθυστερήσεις ανέκυψαν στον αμερικανικό οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων (FDA) σχετικά με την έγκριση του εμβολίου της Moderna για εφήβους 12 έως 17 ετών, καθώς θέλει να εξετάσει ενδελεχώς το ενδεχόμενο αυξημένου κινδύνου για πρόκληση μυοκαρδίτιδας

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, οι αξιωματούχοι του FDA δεν έχουν καταλήξει αν υπάρχει πράγματι ζήτημα κινδύνου ή όχι, ενώ το πόσο θα καθυστερήσει η έγκριση δεν έχει προσδιοριστεί.

Το εμβόλιο της Moderna έχει λάβει έγκριση για χρήση από άτομα 18 ετών και άνω στις ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ομοειδές εμβόλιο (τεχνολογίας messenger RNA) των Pfizer και BioNTech έχει εγκριθεί πλήρως για τους άνω των 16 ετών και έχει λάβει και προσωρινή έγκριση για εφήβους 12 έως 15 ετών.

Η αίτηση της Moderna για χρήση του εμβολίου σε άτομα 12 έως 17 ετών έχει υποβληθεί στον FDA από τις αρχές Ιουνίου.

Νωρίτερα μέσα στον Οκτώβριο, Σουηδία και Δανία σταμάτησαν να χορηγούν το εμβόλιο σε εφήβους λόγω πιθανών παρενεργειών, προτείνοντας εναλλακτικά το σκεύασμα των Pfizer-BioNTech. Στην Ισλανδία και τη Φινλανδία σταμάτησε επίσης η χορήγησή του εμβολίου της Moderna στους νεότερους.

Μολονότι η μυοκαρδίτιδα έχει πράγματι παρατηρηθεί ως σπάνια παρενέργεια, κυρίως σε νέους άνδρες που έλαβαν εμβόλια τεχνολογίας messenger RNA, η επιστημονική κοινότητα θεωρεί πολύ πιθανότερο να αναπτύξει κανείς τέτοια συμπτώματα αν νοσήσει από Covid-19 σε σχέση με το ίδιο το εμβόλιο.

Ενδεικτικά, τα αμερικανικά CDC εκτιμούν ότι η πιθανότητα ανάπτυξης μυοκαρδίτιδας για νοσούντες είναι 16 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με όσους  λαμβάνουν εμβόλιο Pfizer ή Moderna.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News