Κόσμος Τρίτη 12/10/2021, 19:20
ΚΟΣΜΟΣ

CureVac: Ακυρώνει τις προσπάθειες για το πρώτο εμβόλιο – Έρευνες για νέο κατά των μεταλλάξεων

CureVac: Ακυρώνει τις προσπάθειες για το πρώτο εμβόλιο – Έρευνες για νέο κατά των μεταλλάξεων

Εκτός του αγώνα για την ανάπτυξη εμβολίου κατά της Covid-19 βγήκε η γερμανική CureVac, παρότι την περασμένη άνοιξη είχε δημιουργήσει προσδοκίες και συγκρατημένη αισιοδοξία. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη ενός νέου εμβολίου, καθώς τα αποτελέσματα της προηγούμενης έρευνας αποδείχθηκαν απογοητευτικά.

Η εταιρεία που ειδικεύεται στο αγγελιοφόρο RNA «θα εστιάσει τις προσπάθειές της στην ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της Covid-19 στη δεύτερη γενιά» για το οποίο εργάζεται από κοινού με τη βρετανική GSK και ως εκ τούτου θα αποσύρει το εμβόλιο προς το οποίο εργαζόταν μέχρι στιγμής.

Κατά συνέπεια, ακυρώνεται και η συμφωνία της εταιρείας με την Ε.Ε., η οποία είχε προπαραγγείλει 405 εκατ. δόσεις. Παρόλα αυτά, η γερμανική CureVac ξεκίνησε νέες συζητήσεις με το μπλοκ για την παράδοση του νέου εμβολίου, δεύτερης γενιάς.

Μάχη με μεταλλάξεις

«Η παγκόσμια μάχη κατά της Covid-19 συνεχίζεται και είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλουμε σε αυτήν αποφασιστικά με ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της CureVac, Φραντς-Βέρνερ Χάας. Ο ίδιος επεσήμανε ότι «οι απαιτήσεις για μια αποτελεσματική μάχη κατά του ιού και των μεταλλάξεων που εμφανίζονται έχουν αλλάξει».

Η γερμανική εταιρεία είχε δώσει στη δημοσιότητα στις αρχές Ιουλίου τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης του μεγάλης κλίμακας που έδειχναν αποτελεσματικότητα μόνο 48%, ένα ποσοστό πολύ χαμηλοτερο σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των άλλων εμβολίων mRNA, δηλαδή της Pfizer/BioNTech και της Moderna.

Η CureVac και η GSK θέλουν να ξεκινήσουν «τους προσεχείς μήνες» την κλινική έρευνα για το εμβόλιο δεύτερης γενιάς, που λαμβάνει περισσότερο υπόψη τις μεταλλάξεις, το οποίο θα διοχετευθεί στη διάρκεια του 2022. Στην ανακοίνωση της εταιρείας τονίζεται πως το πρώτο εμβόλιο θα ελάμβανε έγκριση το νωρίτερο στο δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους.

«Χαιρετίζουμε το γεγονός πως η CureVac επικεντρώνει τις προσπάθειές της στο υποσχόμενο εμβόλιο δεύτερης γενιάς», το CV2CoV, για το οποίο οι πρώτες έρευνες δείχνουν «μια σαφή βελτίωση» σε σχέση με το πρώτο υποψήφιο εμβόλιο, το CVnCoV, δήλωσε ο Ρίνο Ραπουόλι, επιστημονικός διευθυντής της GSK.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News