Κόσμος Τρίτη 8/12/2020, 21:18
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Ηρθε η στιγμή για ένα καθολικό βασικό εισόδημα

Ηρθε η στιγμή για ένα καθολικό βασικό εισόδημα

Μία πρόταση που θα μπορούσε να αλλάξει τις κοινωνίες και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού. Η Saxo Bank κάνει λόγο για ένα καθολικό βασικό εισόδημα το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει μία μόνιμη πραγματικότητα το επόμενο έτος, ανοίγοντας το δρόμο για μία «σεισμική επανεξισορρόπηση» των κοινωνιών, καθώς ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι εγκαταλείπουν τη ζωή των μεγαλουπόλεων, όπως έδειξαν οι τάσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού στις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη. 
Σε έκθεσή της με τίτλο «Ακραίες Προβλέψεις», η δανική τράπεζα υπογραμμίζει κάποιες προοπτικές για το 2021, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν αποτελούν «επίσημη» θέση της. 
Μεταξύ των προβλέψεών της, η τράπεζα αναφέρει ότι κάποια από τα μέτρα που εφήρμοσαν οι κυβερνήσεις για να στηρίξουν τους μισθούς και γενικότερα την απασχόληση στη διάρκεια της πανδημίας μπορεί να καταστούν μόνιμα και αυτή η νέα εποχή θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά του real estate για εμπορική και επαγγελματική χρήση. Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα κατά του κορωνοϊού δεν θα είναι μία προσωρινή «απάντηση», αλλά η απαρχή ενός νέου μόνιμου καθολικού βασικού εισοδήματος, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο στρατηγικός αναλυτής της Saxo, Κέι Βαν-Πέτερσον. Με τη σειρά του, το καθολικό βασικό εισόδημα θα οδηγήσει σε μία εκ βάθρων αναδιάρθρωση των δυνάμεων και των δομών μέσα στις κοινωνίες καθώς και του τρόπου με τον οποίο κατανέμονται γεωγραφικά. 
Ο στρατηγικός αναλυτής κάνει λόγο για μία ανάκαμψη τύπου Κ, κατά την οποία οι επιδόσεις της οικονομίας παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις, όπως ακριβώς είναι και η μορφή του γράμματος Κ, με ορισμένους κλάδους της οικονομίας να έχουν ευνοηθεί και με κάποιους άλλους να έχουν δεχθεί ανεπανόρθωτο πλήγμα. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η νεότερη γενιά θα συνειδητοποιήσει ότι «ακόμη και με μία σταθερή εκπαίδευση και με τις σωστές πρακτικές» δεν θα μπορέσει να ανελιχθεί σε κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο με την ίδια ευκολία που συνέβαινε κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του 20ου αιώνα. Επιπλέον, η αυξανόμενη δύναμη του κλάδου λογισμικού, τεχνητής νοημοσύνης και αυτοματισμού σημαίνει λιγότερες θέσεις εργασίας στη βιομηχανία.  
Βεβαίως, η ιδέα του καθολικού βασικού εισοδήματος δεν είναι είναι κάτι νέο. Εν μέσω της πανδημίας όμως γίνεται ολοένα και πιο ελκυστική, με τους υποστηρικτές της ιδέας να τονίζουν ότι θα μπορούσε να στηρίξει οικονομικά όσους έχουν πληγεί από την κρίση. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) περιγράφει το καθολικό βασικό εισόδημα ως ένα μηχανισμό στήριξης εισοδήματος, στο πλαίσιο του οποίου χορηγείται σε τακτική βάση ένα χρηματικό ποσό σε μία μεγάλη αναλογία του πληθυσμού. Η έκθεση της τράπεζας επισημαίνει ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα μπορούσαν όλοι να λαμβάνουν σε τακτική βάση ένα μικρό ποσό, ανεξαρτήτως από το καθεστώς εργασίας τους. 
«Οι μεγάλες πόλεις αποτελούσαν κινητήρια δύναμη ανάπτυξης για πολλές γενιές. Ομως, στη νέα εποχή, όπως διαμορφώνεται με την πανδημία, οι περικοπές θέσεων εργασίας λόγω της προόδου της τεχνολογίας και η καθιέρωση της εργασίας από το σπίτι γίνονται η νέα νόρμα, με αποτέλεσμα οι χώροι γραφείου να παρουσιάζουν 100% υπερπροσφορά ή και ακόμη περισσότερο. Ως εκ τούτου, οι τιμές του real estate για επαγγελματική χρήση έχουν καταρρεύσει, όπως ακριβώς και στους χώρους που προορίζονται για εστιατόρια και εμπορικά κέντρα».
Διαμορφώνεται λοιπόν ένα νέος τρόπος κοινωνικής ζωής, βάσει του οποίου πολλοί νέοι παραμένουν στις περιοχές όπου γεννήθηκαν χωρίς να μεταβαίνουν στα μεγάλα αστικά κέντρα. Επίσης, οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι σε μεγάλες πόλεις αρχίζουν να φεύγουν, καθώς οι εργασιακές και επαγγελματικές ευκαιρίες περιορίζονται ολοένα και περισσότερο και η ποιότητα ζωής σε μικρά διαμερίσματα με υψηλές τιμές χάνουν την αίγλη τους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

  

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News