Κόσμος Τρίτη 8/12/2020, 15:24
ΚΟΣΜΟΣ

Γουχάν: Η ζωή ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας

Σχεδόν ένα χρόνο αφότου η Γουχάν ανακοίνωσε τον εντοπισμό των πρώτων κρουσμάτων Covid-19 παγκοσμίως, κι ενώ πολλές άλλες περιοχές του πλανήτη μάχονται ακόμη να τιθασεύσουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας, η ζωή στην κινεζική πόλη, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, έχει επιστρέψει σε μεγάλο βαθμό στην κανονικότητα.

Εκατοντάδες πολίτες, πολλοί εκ των οποίων χωρίς προστατευτικές μάσκες, κατακλύζουν τις αγορές τροφίμων ενώ οδοκαθαριστές απολυμαίνουν τα πεζοδρόμια. «Δεν φοβάμαι. Τι υπάρχει για να φοβηθώ;» δηλώνει η Νίε Γκουανγκτζέν, η οποία πουλά ψάρια και λαχανικά.

Λίγα στοιχεία μαρτυρούν το παρελθόν και τις απαρχές της πανδημίας, που μέχρι σήμερα έχει στοιχίσει τη ζωή σε 1,5 εκατ. ανθρώπους και έχει προσβάλλει πάνω από 67 εκατ. άτομα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Φωτ. Reuters

Η πρώτη κρούση της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τα 27 κρούσματα μίας «ιογενούς πνευμονίας» στην Γουχάν ήταν στις 31 Δεκεμβρίου του 2019. Οι αρχές της πόλης έβαλαν «λουκέτο» σε μία αγορά της Γουχάν την επομένη, καθώς διαπίστωσαν ότι κάποιοι από τους ασθενείς ήταν πωλητές ή έμποροι εκεί. Έκτοτε ξεκίνησε μία σκοτεινή περίοδος για την πόλη της κεντρικής Κίνας, ο πληθυσμός της οποίας ανέρχεται σε 11 εκατ. Τα κρούσματα δεν άργησαν να φτάσουν τις 50.000 και οι θάνατοι τις 4.000, εξέλιξη που οδήγησε τις αρχές της περιοχής στην απόφαση α επιβάλουν σκληρό lockdown 76 ημερών, υψώνοντας προστατευτικά οδοφράγματα στους έρημους δρόμους της πόλης.

Τα μέτρα είχαν αποτέλεσμα, καθώς στην Γουχάν δεν έχει καταγραφεί κανένα νέο κρούσμα εγχώριας μετάδοσης εδώ και αρκετούς μήνες και πλέον η κίνηση στην πόλη, στους εμπορικούς δρόμους και στα εστιατόρια έχει επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα.

Φωτ. Reuters
Φωτ. Reuters

 

Σε μία αγορά της πόλης πλανόδιοι πωλητές πουλούν λουλούδια και μπαλόνια, καλλιτέχνες του δρόμου δίνουν παραστάσεις και μουσική ακούγεται από τα καταστήματα, εικόνα που έρχεται σε αντίθεση με αυτή που παρουσιάζουν άλλες μεγαλουπόλεις ανά τον πλανήτη λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα.

Φωτ. Reuters

Η Κίνα έχει υιοθετήσει μέτρα, όπως η διεξαγωγή μαζικών τεστ, για να αποτρέψει ένα νέο κύμα μολύνσεων. Πανό που έχουν αναρτηθεί σε πάρκα υπενθυμίζουν στους πολίτες να είναι σε επαγρύπνηση. Η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική, αλλά οι περισσότεροι τη φορούν δημοσίως.

Και ενώ οι καταναλωτές έχουν επιστρέψει στους δρόμους της Γουχάν, ο ο κ. Λι, ένας 54χρονος που πουλά φαγητό σε δρόμο της πόλης δηλώνει ότι η δουλειά δεν έχει επιστρέψει ακόμα στους κανονικούς της ρυθμούς. «Η όλη κατάσταση δεν είναι πολύ καλή, συνεχίζει να είναι πολύ χειρότερη συγκριτικά με τα τελευταία χρόνια» θυμίζοντας τις απώλειες τζίρου λόγω του lockdown. Ωστόσο, για άλλους κατοίκους, οι μνήμες από το lockdown έχουν αρχίσει να ξεθωριάζουν μετά το άνοιγμα της κοινωνικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας με μέτρα προστασίας.

«Δεν ανησυχώ, γιατί κάνω καλή δουλειά σε ό,τι αφορά την προστασία» αναφέρει η Νίε, η οποία δηλώνει πως θα συνεχίσει να απολυμαίνει και να πλένει σε βραστό νερό τα ρούχα της.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters