Κόσμος Τρίτη 5/10/2021, 13:13
ΚΟΣΜΟΣ

Σε τρεις επιστήμονες το φετινό Νόμπελ Φυσικής

Θα μοιραστούν το ποσό των 10 εκατ. κορόνων

Σε τρεις επιστήμονες το φετινό Νόμπελ Φυσικής

Τρεις διαφορετικοί επιστήμονες κέρδισαν το φετινό Νόμπελ Φυσικής, καθώς διακρίθηκαν για την «κατανόηση των περίπλοκων φυσικών και περιβαλλοντικών συστημάτων», όπως αυτό του εύθραυστου κλίματος στον πλανήτη Γη. 

Ο λόγος για τους Syukuro Manabe (μετεωρολόγος από την Ιαπωνία), Klaus Hasselmann (ωκεανογράφος από τη Γερμανία) και Giorgio Parisi (φυσικός από την Ιταλία), οι οποίοι θα μοιραστούν το χρηματικό έπαθλο των 10 εκατ. σουηδικών κορόνων (842.611 λίρες Βρετανίας). 

Για τους δύο πρώτους, η σουηδική ακαδημία ανακοίνωσε ότι κέρδισαν το νόμπελ για τη «θεμελίωση της γνώσης πάνω στο κλίμα της Γης και στο πώς επηρεάζει την ανθρωπότητα». 

Όσον αφορά τον Ιταλό Parisi, διακρίθηκε επειδή κατέστησε «δυνατή την κατανόηση και την περιγραφή πολλών διαφορετικών και φαινομενικά τυχαίων υλικών και φαινομένων». Κι αυτό, όχι μόνο στη φυσική, αλλά και σε άλλους επιστημονικούς κλάδους, όπως τα μαθηματικά, η βιολογία, η νευροεπιστήμη και η τεχνητή νοημοσύνη. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1901 έως σήμερα, 218 διαφορετικοί επιστήμονες έχουν λάβει το Νόμπελ Φυσικής. Εξ αυτών μόλις τέσσερις ήταν γυναίκες, ενώ μόλις ένας -ο John Bardeen- κέρδισε δύο φορές (1956 και 1972). 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News