Life & Arts Δευτέρα 4/10/2021, 13:51
ΥΓΕΙΑ

Στους Ντέιβιντ Τζούλιους και Αρντέμ Παταπουτιάν το Νόμπελ Ιατρικής 2021

Στους Ντέιβιντ Τζούλιους και Αρντέμ Παταπουτιάν το Νόμπελ Ιατρικής 2021

Οι επιστήμονες Ντέιβιντ Τζούλιους και Αρντέμ Παταπουτιάν τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής 2021 για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το νευρικό σύστημα αισθάνεται τη θερμοκρασία και την αφή.

Όπως ανέφερε η επιτροπή διοργάνωσης του θεσμού, οι ανακαλύψεις των δύο επιστημόνων «επέτρεψαν να κατανοήσουμε πώς η θερμότητα, το κρύο και η μηχανική δύναμη μπορούν να ενεργοποιήσουν τα νευρικά ερεθίσματα που μας επιτρέπουν να αντιλαμβανόμαστε και να προσαρμοζόμαστε στον κόσμο γύρω μας». «Η γνώση αυτή χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη θεραπειών για ένα ευρύ φάσμα ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του χρόνιου πόνου» πρόσθεσε η επιτροπή.

Το βραβείο, που απονέμεται από τη Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας, συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών.

Ο 65χρονος Ντέιβιντ Τζούλιους, γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ενώ έχει εργαστεί και στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Ο Αρντέμ Παταπουτιάν γεννήθηκε το 1967 από Αρμένιους γονείς στο Λίβανο και μετακόμισε στο Λος Άντζελες σε νεαρή ηλικία. Είναι καθηγητής στο Scripps Research (La Jolla) στην Καλιφόρνια.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News