Κόσμος Παρασκευή 1/10/2021, 13:59
ΚΟΣΜΟΣ

Merck: Το φάρμακο για την Covid μειώνει 50% τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου

Merck: Το φάρμακο για την Covid μειώνει 50% τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου

Το φάρμακο molnupiravir για την Covid -19 περιόρισε τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά 50% ανακοίνωσε σήμερα και επισήμως η Merck & Co, σύμφωνα με την ενδιάμεση ανάλυση των δεδομένων της κλινικής δοκιμής της, που είναι στην τελική φάση. Τα ευρήματα αυτά γεννούν ελπίδες ότι οι γιατροί θα έχουν σύντομα στα χέρια τους ακόμη ένα «όπλο» κατά της πανδημίας. 

Ο φαρμακευτικός κολοσσός που συνεργάζεται για την ανάπτυξη του φαρμάκου με τη Ridgeback Βiotherapeutics θα ζητήσει έγκριση για επείγουσα χρήση του φαρμάκου από τον Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ (FDA) «το συντομότερο δυνατόν», όπως δήλωσε στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της Merck, Ρομπ Ντέιβις. Παράλληλα η Merck σχεδιάζει να υποβάλλει ανάλογη αίτηση σε ρυθμιστικές αρχές άλλων χωρών. 

«Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ενθουσιασμένοι με τα αποτέλεσματα» είπε ο Ντέιβις. «Δεν χρειάζεται να νοσηλευτείς για τη χορήγησή του, δεν χρειάζεται να πας σε κάποιο κέντρο υγείας για να σου χορηγηθεί με ένεση. Είναι ένα χάπι, που μπορείς να πάρεις στο σπίτι σου» εξήγησε. 

Οι μετοχές της Merck έκαναν άλμα 4,9% στις συναλλαγές πριν το επίσημο άνοιγμα της αγοράς στη Νέα Υόρκη. 

Πώς θα χορηγείται 

Το molnupiravir προορίζεται για χρήση σε ασθενείς με Covid-19, που δεν νοσηλεύονται, είχαν συμπτώματα για πέντε ή λιγότερες ημέρες και κινδυνεύουν με σοβαρή νόσηση. Η κλινική δοκιμή αναμενόταν να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο, ωστόσο ανεξάρτητη επιτροπή, σε συνεργασία με τον FDA,  έκρινε ότι δεν χρειάζεται να συνεχιστεί άλλο. 

Εάν εγκριθεί τελικά θα αποτελέσει ίσως ένα game changer στην εξέλιξη της πανδημίας, που έως τώρα αντιμετωπίζεται κυρίως μέσω του εμβολιασμού και των περιοριστικών μέτρων.

Στόχος της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας είναι η εφαρμογή της θεραπείας και στο εξωτερικό, καθώς και η παραγωγή τουλάχιστον 10 εκατ. δόσεων έως τα τέλη του 2021.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Μαΐου, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ άναψε το «πράσινο» φως στην επείγουσα χρήση της αντισωμάτων κατά της Covid-19, η οποία έχει αναπτυχθεί από τις Vir Biotechnology και GlaxoSmithKline (GSK).

Η θεραπεία, η οποία φέρει την ονομασία Sotrovimab, αφορά ήπιας έως μέτριας περιστατικά κορωνοϊού, σε ανθρώπους ηλικίας άνω των 12 ετών.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News