Κόσμος Παρασκευή 20/08/2021, 14:15
ΚΟΣΜΟΣ

AstraZeneca: Θεραπεία 77% αποτελεσματική έναντι του κινδύνου συμπτωματικής Covid-19

Εναλλακτική στον εμβολιασμό για ανθρώπους με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα

AstraZeneca: Θεραπεία 77% αποτελεσματική έναντι του κινδύνου συμπτωματικής Covid-19

Η θεραπεία αντισωμάτων που αναπτύσσει η AstraZeneca και η οποία έχει ως στόχο να προλαμβάνει την Covid-19 έδειξε άκρως ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην τελική φάση της κλινικής δοκιμής. Πρόκειται για μία θεραπεία που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εναλλακτική στο εμβόλιο για ανθρώπους με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. 

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το κοκτέιλ των δύο τύπων αντισωμάτων, που αρχικά ανακαλύφθηκε από το Vanderbilt University Medical Center, περιόρισε κατά 77% τον κίνδυνο ανάπτυξης συμπτωματικής Covid-19. Λειτουργεί δηλαδή προληπτικά και όχι εφόσον κάποιος νοσήσει σοβαρά. Περισσότεροι από το 75% των συμμετεχόντων στην κλινική δοκιμή είχαν χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του αδύναμου ανοσοποιητικού, το οποίο και περιορίζει την προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια. 

Η AstraZeneca σημειώνει επίσης ότι δεν καταγράφηκε καμία περίπτωση σοβαρής Covid-19 ή θανάτου. Στις δοκιμές αυτές, οι οποίες έγιναν στην Ισπανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, μετείχαν 5.197 άνθρωποι. Η θεραπεία χορηγήθηκε ενδομυϊκά.

«Με αυτά τα εξαιρετικά αποτελέσματα, η AZD7442 θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο στο οπλοστάσιό μας για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που μπορεί να χρειάζονται κάτι περισσότερο από ένα εμβόλιο για να επιστρέψουν στις φυσιολογικές τους ζωές», υπογράμμισε ο Μάιρον Λέβιν, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στις ΗΠΑ, ο οποίος είναι επικεφαλής της δοκιμής.

«Χρειαζόμαστε κι άλλες προσεγγίσεις για τους ανθρώπους που δεν είναι καλά προστατευμένοι από τα εμβόλια κατά της Covid-19», συμπλήρωσε ο Μενέ Πάγκαλος, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της AstraZeneca, ο οποίος δεσμεύτηκε να δημοσιεύσει επιπρόσθετα δεδομένα για τις δοκιμές αργότερα φέτος.

Το εργαστήριο διευκρινίζει ότι θα καταθέσει φάκελο στις αρχές που είναι αρμόδιες για την υγεία για να εξασφαλίσει έγκριση για επείγουσα χρήση ή την επικύρωση υπό προϋποθέσεις της θεραπείας, η ανάπτυξη της οποίας χρηματοδοτείται από την αμερικανική κυβέρνηση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News