Κόσμος Τετάρτη 9/06/2021, 15:10
ΚΟΣΜΟΣ

Covid: Deal 1,2 δισ. δολαρίων για πειραματική θεραπεία της Merck

Ονομάζεται «molnupiravir» και αναπτύχθηκε από την Ridgeback

Covid: Deal 1,2 δισ. δολαρίων για πειραματική θεραπεία της Merck

Σε συμφωνία με την αμερικανική κυβέρνηση για την εφαρμογή μιας πειραματικής θεραπείας κατά της Covid-19 κατέληξε η Merck & Co.

Το deal προβλέπει τη χορήγηση 1,7 εκατ. δόσεων έναντι της τιμής του 1,2 δισ. δολαρίων. Η θεραπεία ονομάζεται «molnupiravir» και αναπτύχθηκε από την Ridgeback Biotherapeutics.

Το φάρμακο, το οποίο βρίσκεται σε φάση κλινικών δοκιμών, αφορά μη νοσηλευόμενους ασθενείς, οι οποίοι όμως διαθέτουν τουλάχιστον έναν επιβαρυντικό παράγοντα.

Στόχος της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας είναι η εφαρμογή της θεραπείας και στο εξωτερικό, καθώς και η παραγωγή τουλάχιστον 10 εκατ. δόσεων έως τα τέλη του 2021.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Μαΐου, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ άναψε το «πράσινο» φως στην επείγουσα χρήση της θεραπείας αντισωμάτων κατά της Covid-19, η οποία έχει αναπτυχθεί από τις Vir Biotechnology και GlaxoSmithKline (GSK).

Η θεραπεία, η οποία φέρει την ονομασία Sotrovimab, αφορά ήπιας έως μέτριας περιστατικά κορωνοϊού, σε ανθρώπους ηλικίας άνω των 12 ετών.

Από την άλλη πλευρά, όμως, το φάρμακο δεν εγκρίθηκε για όσους νοσηλεύονται εξαιτίας των επιπλοκών της Covid ή χρειάζονται να κάνουν θεραπεία με οξυγόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Sotrovimab εντάσσεται στην κατηγορία των μονοκλωνικών αντισωμάτων, μιμούμενο τα φυσικά αντισώματα, τα οποία παράγει ο οργανισμός για να καταπολεμήσουν μια ασθένεια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News