Κόσμος Τετάρτη 29/09/2021, 16:43
ΚΟΣΜΟΣ

YouTube: Διαγράφει αντιεμβολιαστικό περιεχόμενο – Όχι μόνο για την Covid-19

YouTube: Διαγράφει αντιεμβολιαστικό περιεχόμενο – Όχι μόνο για την Covid-19

Κανάλια που σχετίζονται με τους γνωστούς αντιεμβολιαστές, καθώς και όλα τα βίντεο με περιεχόμενο κατά του εμβολιασμού – γενικά και όχι μόνον προς το εμβόλιο της COVID-19 – πρόκειται να διαγράψει το YouTube από την πλατφόρμα του. Στους γνωστούς αντιεμβολιαστές συμπεριλαμβάνονται και ο Τζόσεφ Μέρκολα και ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ, οι οποίοι σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Κέντρου για την Αντιμετώπιση του Ψηφιακού Μίσους είναι δύο από τους 12 λογαριασμούς από τους οποίους πηγάζει ένα τεράστιο μέρος (65%) του περιεχομένου παραπληροφόρησης σχετικά με τα εμβόλια.

Ειδικότερα, το Youtube θα εφαρμόσει μία σειρά πολιτικών που στοχεύουν στη μείωση του περιεχομένου που αναρτάται στην πλατφόρμα σχετικά με την αντίθεση στον εμβολιασμό και συγκεκριμένα όσα βίντεο επισημαίνουν ότι τα εγκεκριμένα από τις αρμόδιες αρχές εμβόλια δεν έιναι αποδοτικά ή είναι επικίνδυνα. Η YouTube είχε δεσμευτεί για τη διαγραφή τέτοιου είδους περιεχομένου από την πλατφόρμα, αναφερόμενη αποκλειστικά στα εμβόλια κατά της COVID-19. Πλέον όμως δεσμεύεται για τη διαγραφή των βίντεο που αντιτίθενται γενικά στον εμβολιασμό.

Αμφιβολίες

Πολλοί είναι οι ειδικοί που επί χρόνια επισημαίνουν πως η αύξηση του αντιεμβολιαστικού περιεχομένου στο YouTube έχει προκαλέσει αμφιβολίες απέναντι στα εμβόλια παγκοσμίως. Όσον αφορά το εμβόλιο κατά της COVID-19, στις ΗΠΑ οι ρυθμοί έχουν υποχωρήσει αισθητά με 56% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί πλήρως, στον Καναδά το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 71% και στη Βρετανία στο 67%. Για την κατάσταση στις ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν έχει τονίσει επανειλημμένως ότι οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης ευθύνονται εν μέρει για την καθυστέρηση των εμβολιασμών και για τον σκεπτικισμό που επικρατεί στη χώρα απέναντι στα εμβόλια.

H εταιρεία καθυστέρησε να επιβάλει για τον περιορισμό τέτοιου περιεχομένου, διότι ήθελε να κρατήσει την πλατφόρμα ανοιχτή και να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη δυνατότητα των χρηστών της να μιλούν ελεύθερα μέσω αυτής. Ωστόσο, παρατηρήθηκε αυξημένη κινητικότητα όσον αφορά τις ψευδείς ή παραποιημένες πληροφορίες σχετικά με τα εμβόλια και κατά συνέπεια υποχρεώθηκε να εφαρμόσει περισσότερα μέτρα κατά της παραπληροφόρησης.

Ειδικότερα, ο Matt Halprin, αντιπρόεδρος του τμήματος παγκόσμιας εμπιστοσύνης και ασφάλειας στη Youtube δήλωσε πως «η ανάπτυξη ισχυρών πολιτικών θέλει χρόνο. Θέλαμε να ανακοινώσουμε μία πολιτική η οποία θα είναι περιεκτική, εφαρμόσιμη με συνέχεια και αντιμετωπίζει σε επαρκή βαθμό το πρόβλημα».

moneyreview.gr με πληροφορίες από The Washington Post

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News