Κόσμος Τετάρτη 29/09/2021, 10:13
ΚΟΣΜΟΣ

Bloomberg: Η στρατηγική του Μακρόν ενοχλεί τις ΗΠΑ και κάποιους στην Ε.Ε.

Bloomberg: Η στρατηγική του Μακρόν ενοχλεί τις ΗΠΑ και κάποιους στην Ε.Ε.

Ενόχληση προκαλεί σε αξιωματούχους και διπλωμάτες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση η στρατηγική του Εμανουέλ Μακρόν και της Γαλλίας, την οποία ήδη κάποιοι ονομάζουν «Europe First», σύμφωνα με το Bloomberg.

Η στρατηγική του Γάλλου προέδρου που στοχεύει να κάνει την Ε.Ε. πιο ανεξάρτητη από την Ουάσιγκτον στα θέματα της άμυνας και των ευαίσθητων τεχνολογιών, προκαλεί ανησυχίες σε πολλές χώρες-μέλη και υπονομεύει τις προσπάθειες της Δύσης να τηρήσει ένα ενωμένο μέτωπο απέναντι στην άνοδο της Κίνας.

Η στάση του Μακρόν έχει γίνει πιο ορατή έπειτα από την ταπεινωτική απώλεια του τεράστιου συμβολαίου για την προμήθεια υποβρυχίων στην Αυστραλία αυτό τον μήνα και έχει προκαλέσει καθυστερήσεις σε μία κρίσιμη συνάντηση με Αμερικανούς αξιωματούχους για εμπορικά ζητήματα. Επίσης, οι Γάλλοι έχουν μπλοκάρει τις προσπάθειες για την εκσυγχρονισμό των δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ και έχουν προκαλέσει ρήγμα στα ανώτερα κλιμάκια της Κομισιόν, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο διπλωμάτες που έχουν γνώση των συζητήσεων.

Οι αντιδράσεις στην προσέγγιση του Μακρόν είναι πιο έντονες στην Ανατολική Ευρώπη, όπου πολλές χώρες βλέπουν τις ΗΠΑ σαν μια ασπίδα προστασίας απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα και δεν έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στους Γάλλους, για τους οποίους πιστεύουν ότι ενεργούν με βάση το δικό τους συμφέρον, όπως ανέφερε διπλωμάτης.

Όμως, και στη Δυτική Ευρώπη, υπάρχουν ανησυχίες ότι ο Μακρόν το παρατραβά με τις προσπάθειές του να αφήσει τις ΗΠΑ εκτός κάδρου.  

«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να σταματήσουν να είναι αφελείς. Πρέπει να αντιδράσουμε και να δείξουμε ότι έχουμε τη δύναμη και τις δυνατότητες να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας», είπε ο Μακρόν κατά την παρουσίαση της νέας συμφωνίας για την ασφάλεια με την Ελλάδα, χθες.  

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν τις συνεχείς επενδύσεις που πραγματοποιεί η Ελλάδα για την αναβάθμιση των αμυντικών της δυνατοτήτων και το γεγονός ότι εκπληρώνει τις νατοϊκές της δεσμεύσεις για τις προβλεπόμενες αμυντικές δαπάνες» ήταν το πρώτο σχόλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αφορμή τη νέα αμυντική συμφωνία

Η διαμάχη αυτή υποβόσκει και στη σημερινή συνεδρίαση του Trade and Technology Council στο Πίτσμπουργκ. Η Γαλλία έπεισε την Ε.Ε. να αφαιρέσει από το κείμενο της κοινής ανακοίνωσης αναφορές στη συνεργασία στην προμήθεια ημιαγωγών, ενώ εξέφρασε δυσαρέσκεια γιατί στην ανακοίνωση αυτή χρησιμοποιήθηκαν αμερικανικές αντί για ευρωπαϊκές εκφράσεις.

Πρόκειται, όμως, για μία ουσιαστική διαμάχη η οποία εντείνεται εδώ και καιρό και αφορά το κατά πόσο θα επιτρέψει η Ε.Ε. στις αλυσίδες παραγωγής της και στην αμυντική της βιομηχανία να ενοποιηθεί με τις ΗΠΑ και σε ποιο βαθμό θα αναπτύξει τη δική της δυναμικότητα.

Για τη Γαλλία, η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να ενισχύσει τις δικές της βιομηχανίες και να θέσει τους όρους του ανταγωνισμού. Στα θέματα της ασφάλειας των προμηθειών, το Παρίσι δεν θεωρεί ότι οι ΗΠΑ είναι πιο αξιόπιστες από την Κίνα, υπενθυμίζοντας και το «σήριαλ» με τις προμήθειες εμβολίων φέτος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News