Κόσμος Δευτέρα 27/09/2021, 12:31
ΚΟΣΜΟΣ

Σε ποιους λαούς μειώθηκε περισσότερο το προσδόκιμο ζωής

Μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού

Σε ποιους λαούς μειώθηκε περισσότερο το προσδόκιμο ζωής

Τις μεγάλες επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στο προσδόκιμο ζωής 29 διαφορετικών χωρών καταγράφει νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η οποία διαπιστώνει πως ό,τι είχαμε κερδίσαμε τα τελευταία χρόνια χάθηκε μέσα σε λίγους μήνες εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης. 

Η μεγαλύτερη πτώση παρατηρήθηκε στο προσδόκιμο ζωής των ανδρών στις ΗΠΑ, το οποίο μειώθηκε κατά 2,2 έτη, ενώ από το σύνολο των εξεταζόμενων χωρών μόνο οι Δανία και Νορβηγία απέφυγαν τη μείωση και στα δύο φύλα. 

Μέχρι το ξέσπασμα της Covid, το προσδόκιμο ζωής αυξανόταν σταθερά στις περισσότερες χώρες. Όμως, ο κορωνοϊός προκάλεσε μια παγκόσμια κρίση θνησιμότητας, το μέγεθος της οποίας μπορεί να συγκριθεί μόνο με το αντίστοιχο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στη Δυτική Ευρώπη ή της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης στην Ανατολική Ευρώπη. 

Η μεγαλύτερη πτώση από τον Β’ Π.Π.

Στις ΗΠΑ, το προσδόκιμο ζωής και για τις γυναίκες και για τους άνδρες περιορίστηκε κατά 1,5 έτος, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τουλάχιστον επτά δεκαετιών, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει στα 77,3 έτη. 

Πέραν της Αμερικής, εξίσου υψηλή ήταν η πτώση και στις Λιθουανία, Βουλγαρία και Πολωνία, των οποίων το προσδόκιμο ζωής συρρικνώθηκε κατά 1,5 έτος. Αντίστοιχη πτώση εμφάνισαν και οι γυναίκες στις ΗΠΑ.  

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι γυναίκες σημείωσαν μείωση του προσδόκιμου ζωής σε 15 από τις 29 εξεταζόμενες χώρες και οι άνδρες σε 10.  

Παράλληλα:

  • Η μείωση στο προσδόκιμο ζωής είναι μεγαλύτερη στους άνδρες σε κάθε μία χώρα, εκτός των Ισπανία, Σλοβενία, Εσθονία και Βόρεια Ιρλανδία 
  • Η πτώση ήταν η μεγαλύτερη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σε Ισπανία, Αγγλία και Ουαλία, Ιταλία, Βέλγιο, Γαλλία, Ολλανδία, Σουηδία, Ελβετία και Πορτογαλία. 
  • Η μείωση ήταν η μεγαλύτερη από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, με εξαίρεση τις Λιθουανία και Ουγγαρία. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά ένα έτος, μέχρι το ξέσπασμα της πανδημίας απαιτούνταν κατά μέσο όρο 5,6 χρόνια. «Όλη αυτή τη πρόοδος εξαλείφθηκε μέσα στο 2020» αναφέρεται στην έρευνα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News