Κόσμος Δευτέρα 20/09/2021, 13:57
ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο Pfizer: Ασφαλές και αποτελεσματικό στις ηλικίες 5 έως 11 ετών

Εμβόλιο Pfizer: Ασφαλές και αποτελεσματικό στις ηλικίες 5 έως 11 ετών

Ασφαλές και αποτελεσματικό στα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών αποδεικνύεται το εμβόλιο των Pfizer – BioNTech, όπως ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες, επικαλούμενες τις σχετικές κλινικές δοκιμές. 

Οι έρευνες αφορούσαν τη χορήγηση δύο δόσεων των 10 μικρογραμμαρίων -δηλαδή το 1/3 της δοσολογίας που χρησιμοποιείται σε εφήβους και ενήλικες- σε διάστημα τριών εβδομάδων. 

Τα αποτελέσματα ήταν άκρως ικανοποιητικά, καθώς διαπιστώθηκε ότι ο οργανισμός των μικρών παιδιών παρήγαγε επαρκή αντισώματα, με τις παρενέργειες να είναι παρόμοιες με τις αντίστοιχες στις ηλικίες 16 έως 25 ετών. 

Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στα πιο κοινά συμπτώματα είναι η κούραση, ο πονοκέφαλος, ο μυϊκός πόνος, ο πυρετός, το κρύωμα και η ναυτία. 

Τα δεδομένα των Pfizer – BioNTech αντλήθηκαν από 2.200 διαφορετικά παιδιά. 

«Είμαστε πρόθυμοι να επεκτείνουμε την προστασία και σε αυτές τις νεότερες ηλικίες -κάτι που υπόκειται στις εποπτικές αρχές- ιδίως ενόσω η μετάλλαξη Δέλτα αποτελεί απειλή και για τα παιδιά» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά. 

Τα παραπάνω δεδομένα, άλλωστε, έρχονται σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη περίοδο, με αρκετούς γονείς να ανησυχούν για τη διασπορά της πανδημίας στα παιδιά, εξαιτίας της επαναλειτουργίας των σχολείων και της υψηλής μεταδοτικότητας της Δέλτα. 

Μέχρι στιγμής, ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει ανάψει το πράσινο φως για τον εμβολιασμό των ηλικιών 12 έως 17 ετών, με τα σκευάσματα των Pfizer/BioNTech και Moderna.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών στις ηλικίες 5 έως 11 ετών, η Pfizer προγραμματίζει να ξεκινήσει έως τα τέλη Οκτωβρίου τις κλινικές έρευνες και στις ηλικίες 6 μήνων έως 5 ετών.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News