Κόσμος Κυριακή 15/08/2021, 08:56
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Έμπολα επέστρεψε στην Ακτή Ελεφαντοστού ύστερα από 27 χρόνια

Ο Έμπολα επέστρεψε στην Ακτή Ελεφαντοστού ύστερα από 27 χρόνια

Κρούσμα του ιού Έμπολα εντοπίστηκε στην Ακτή Ελεφαντοστού σημαίνοντας συναγερμό στις αρχές. Πρόκειται για την πρώτη εμφάνιση του θανατηφόρου ιού στη χώρα εδώ και σχεδόν 30 χρόνια. Πέρασε από τη γειτονική Γουινέα, η οποία υπέστη βαρύτατο πλήγμα κάτα τη διάρκεια της επιδημίας Έμπολα την περίοδο 2013 -2016, ενώ ήρθε και πάλι αντιμέτωπη φέτος με τον ιό.

Οι υγειονομικές αρχές της Ακτής Ελεφαντοστού «ενημερώθηκαν από το Ινστιτούτο Παστέρ για κρούσμα της νόσου που προκαλεί ο ιός Έμπολα μετά την εξέταση δειγμάτων που είχαν ληφθεί την Παρασκευή από γυναίκα ηλικίας 18 ετών με υπηκοότητα Γουινέας», δήλωσε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο RTI ο υπουργός Υγείας, Πιερ Ντεμπά. Διευκρίνισε ότι η νεαρή νοσηλεύεται σε απομόνωση.

Τον εντοπισμό του κρούσματος του Έμπολα επιβεβαίωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τονίζοντας πως πρόκειται για το πρώτο που εντοπίζεται στην Ακτή Ελεφαντοστού από το 1994. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΟΥ, η 18χρονη που νοσηλεύεται ταξίδεψε οδικώς από τη Γουινέα στην Ακτή Ελεφαντοστού τη 12η Αυγούστου. «Η ασθενής εισήχθη σε νοσοκομείο με πυρετό και υποβάλλεται σε θεραπεία επί του παρόντος», ανέφερε ο οργανισμός, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ.

Τη 19η Ιουνίου, ανακοινώθηκε το τέλος ξεσπάσματος του Έμπολα στη Γουινέα, που διήρκεσε τέσσερις μήνες. Πριν από λίγες μέρες εν τω μεταξύ ανακοινώθηκε πως εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα του ιού Μάρμπουργκ στη Δυτική Αφρική, επίσης στη Γουινέα. Ο ιός αυτός, εξαιρετικά μολυσματικός, προκαλεί αιμορραγικό πυρετό όπως και ο Έμπολα.

Η μετάδοση των δύο εξαιρετικά θανατηφόρων ιών αυτών γίνεται διά της επαφής με σωματικά υγρά ή ιστούς των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί. Τα συμπτώματα των δύο νόσων είναι παρόμοια: ο ή η ασθενής έχει κεφαλαλγίες, πυρετό, κάνει εμετό με αίμα, έχει μυικούς πόνους και αιμορραγία.

Ο ΠΟΥ επισήμανε ότι το κρούσμα που εντοπίστηκε στην Ακτή Ελεφαντοστού δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως συνδέεται με το ξέσπασμα στη Γουινέα. Τόνισε ότι η ιχνηλάτηση των επαφών της νεαρής και η έρευνα για το γονιδίωμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει τα πράγματα.

Πηγή: Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News