Κόσμος Κυριακή 19/09/2021, 16:29
ΚΟΣΜΟΣ

Η χώρα με μηδέν κρούσματα κορωνοϊού

Η χώρα με μηδέν κρούσματα κορωνοϊού

Το Τουρκμενιστάν αποτελεί μία από τις ελάχιστες χώρες, οι οποίες επισήμως δεν έχει ούτε ένα κρούσμα κορωνοϊού. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, φαίνεται ότι βιώνει το τρίτο -ενδεχομένως και το τέταρτο- κύμα της πανδημίας. 

Για τις κρατικές αρχές, αν ένας ασθενής έχει όλα τα συμπτώματα της Covid-19, θεωρείται αυτομάτως ότι νοσεί από κάποιον άλλο ιό. Αλλά, σίγουρα όχι από τον κορωνοϊό. 

Έτσι, ένας ασθενής που εισάγεται στα δημόσια νοσοκομεία με Covid-19, εγγράφεται στο σύστημα ως ασθενής με πνευμονία (στην πλειονότητα των περιπτώσεων).  

Μέχρι σήμερα, το Τουρκμενιστάν δεν έχει επιβεβαιώσει την ύπαρξη κρουσμάτων της πανδημίας. Και ο λόγος απορρέει από την προσπάθεια βελτίωσης της διεθνούς εικόνας της χώρας. 

Ο «ισόβιος» πρόεδρος, Gurbanguly Berdymukhammedov, επιθυμεί να προωθήσει την εικόνα ενός υγειούς έθνους, στο πλαίσιο της ισχυρής προπαγάνδας των κρατικών μέσων ενημέρωσης.  

Το να παραδεχθεί ότι η χώρα ήδη βιώνει το τρίτο ή το τέταρτο κύμα της πανδημίας, θα μπορούσε να ισοδυναμεί με υπονόμευση της διακυβέρνησής του.  

Κατά καιρούς, οι κρατικές αρχές υιοθετούν μια σειρά περιοριστικών μέτρων, χάρη στα οποία -όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση- η χώρα παραμένει «Covid free». 

Άλλωστε, σε κανένα νοσοκομείο δεν θα ακούσεις τις λέξεις «κορωνοϊός» ή «πανδημία». Αντ’ αυτού, θα ακούσεις τη λέξεις «ιός» ή «ασθένεια».    

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News