Κόσμος Δευτέρα 20/09/2021, 15:14
ΚΟΣΜΟΣ

Ν. Υόρκη: H ΑUKUS στο τραπέζι της συνάντησης των ΥΠΕΞ της Ε.Ε.

Ν. Υόρκη: H ΑUKUS στο τραπέζι της συνάντησης των ΥΠΕΞ της Ε.Ε.

Η συμφωνία ΑUKUS θα απασχολήσει τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ διευκρίνισε πως δεν πρόκειται για έκτακτη συνάντηση, αλλά για την καθιερωμένη συνάντηση που έχουν οι υπουργοί όταν βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο ίδιος σημείωσε πως η Κομισιόν εξετάζει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας AUKUS και πως η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρακολουθεί τις εξελίξεις, αλλά έχει επιλέξει προς το παρόν να μην κάνει κάποιο σχόλιο. 

H τριμερής συμφωνία για την ασφάλεια που σύναψαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Αυστραλία και ο «τορπιλισμός» από την Καμπέρα της σύμβασης για την προμήθεια γαλλικών υποβρυχίων, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, έχουν εξοργίσει τη Γαλλία. Η πρωτοβουλία των τριών κρατών που είχε στόχο να αντιμετωπιστεί η άνοδος της Κίνας, σήμανε την ακύρωση της σύμβασης 56 δισ. ευρώ για την απόκτηση ενός στόλου γαλλικών συμβατικών υποβρυχίων και την αναγγελία προγράμματος για την απόκτηση, αντ’ αυτών, αμερικανικών με πυρηνικούς κινητήρες από το αυστραλιανό Πολεμικό Ναυτικό.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News