Κόσμος Δευτέρα 12/10/2020, 14:19
ΚΟΣΜΟΣ

Πολ Μίλγκρομ και Ρόμπερτ Γουίλσον μοιράζονται το φετινό Νόμπελ Οικονομίας

Φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δύο ακαδημαϊκοί από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, οι οποίοι βοήθησαν στον σχεδιασμό της δημοπρασίας φάσματος συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ, θα μοιραστούν το φετινό Νόμπελ Οικονομίας.

Οι Πολ Μίλγκρομ και Ρόμπερτ Μπ. Γουίλσον, οι ιδέες των οποίων εφαρμόσθηκαν στις πωλήσεις μέσω δημοπρασιών για οποιοδήποτε αντικείμενο, από χρονοθυρίδες(slots) προσγείωσης αεροσκαφών μέχρι ποσοστώσεις αλιείας, δεν θα χρειασθεί να ταξιδέψουν στη Στοκχόλμη για να παραλάβουν το βραβείο εξαιτίας της πανδημικής κρίσης του Covid-19.

«Χρησιμοποίησαν τις ιδέες και έμπνευσή τους για τον σχεδιασμό νέων τρόπων διεξαγωγής δημοπρασιών για αγαθά και υπηρεσίες που είναι δύσκολο να πωληθούν με παραδοσιακό τρόπο, όπως οι ραδιοσυχνότητες», αναφέρει η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών στην ανακοίνωσή της.

Το βραβείο οικονομίας το οποίο κατά το παρελθόν έχουν κερδίσει προσωπικότητες όπως ο Πολ Κρούγκμαν και ο Μίλτον Φρίντμαν, ήταν το τελευταίο από τα έξι βραβεία που δόθηκαν φέτος, μια χρονιά κατά την οποία τα Νόμπελ έχουν επισκιαστεί από την πανδημία της COVID-19. Η δεξίωση για τους νικητές που διοργανωνόταν παραδοσιακά τον Δεκέμβριο έχει ακυρωθεί και άλλα τμήματα των εορτασμών πραγματοποιούνται ψηφιακά ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου.

Το Νόμπελ Οικονομίας, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορονών, δεν συγκαταλεγόταν στα πέντε αρχικά βραβεία που δημιουργήθηκαν με τη διαθήκη το 1895 του βιομηχάνου και εφευρέτη της δυναμίτιδας Άλφρεντ Νόμπελ, αλλά καθιερώθηκε από την κεντρική τράπεζα της Σουηδίας και απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 1969.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News