Business & Finance Τετάρτη 7/10/2020, 20:09
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Επιμένουν» οι έριδες στο εσωτερικό της ΕΚΤ

«Επιμένουν» οι έριδες στο εσωτερικό της ΕΚΤ

Συνεχίζονται οι έριδες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), με τον επικεφαλής της Bundesbank (σ.σ. γερμανική κεντρική τράπεζα), Γενς Βάιντμαν, να εμφανίζεται κάθετα αντίθετος στο ενδεχόμενο της περαιτέρω νομισματικής χαλάρωσης, ξεκαθαρίζοντας ότι τα ήδη ληφθέντα μέτρα είναι ικανά να τονώσουν την ευρωπαϊκή οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Boersen-Zeitung, ο Γερμανός «συντηρητικός» τραπεζίτης απέρριψε τις εκκλήσεις για νέα μέτρα, ξεκαθαρίζοντας ότι «η τρέχουσα νομισματική πολιτική είναι η πλέον κατάλληλη».

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση, μάλιστα, συνιστά μια άτυπη «απάντηση» στους συναδέλφους του στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), οι οποίοι επιζητούν τη λήψη νέων μέτρων, με στόχο τόσο την τόνωση της οικονομίας όσο και την αύξηση του πληθωρισμού.

Παράλληλα, ο Γερμανός τραπεζίτης, ο οποίος διατελεί και μέλος της νομισματικής επιτροπής της ΕΚΤ, εκτίμησε ότι η οικονομία θα μπορούσε να παρουσιάσει μία καλύτερη «εικόνα» σε σχέση με το βασικό σενάριο της κεντρικής τράπεζας, καθώς σ’ αυτό δεν περιλαμβάνεται ο αντίκτυπος του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε. (750 δισ. ευρώ).

Ταυτόχρονα, δεν παρέλειψε να εκφράσει ενστάσεις αντισυνταγματικότητας, όσον αφορά το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ, το οποίο αποφασίστηκε για την στήριξη των χωρών της Ευρωζώνης εν μέσω του κορωνοϊού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρέμβαση του Βάιντμαν επέρχεται σ’ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την ΕΚΤ, η οποία καλείται να επαναξιολογήσει την πολιτική της, καθώς ο πληθωρισμός παραμείνει σταθερά κάτω του στόχου του 2%.

Ορισμένοι θεωρούν ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο της αμερικανικής Federal Reserve, η οποία τον Αύγουστο ανακοίνωσε ότι τα μηδενικά επιτόκια θα διατηρηθούν για αρκετό χρονικό διάστημα, ακόμη κι αν ο πληθωρισμός ξεπεράσει τον στόχο του 2%.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η περίοδος, κατά την οποία ο πληθωρισμός είναι κάτω του 2% να «αναπληρώνεται» και να εξισορροπείται από την περίοδο, κατά την οποία ο πληθωρισμός παραμένει άνω του 2%.

Ο Γερμανός τραπεζίτης, ωστόσο, θεωρεί ότι μια τέτοια στρατηγική ενέχει τον κίνδυνο της ύφεσης, σε περίπτωση που ο πληθωρισμός ξεφύγει και χρειαστούν έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό του.   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News