Κόσμος Σάββατο 11/09/2021, 08:26
ΚΟΣΜΟΣ

New York Times: Αμφισβητούν τον αμερικανικό στρατό για το πλήγμα με drone στην Καμπούλ (βίντεο)

Ειδικότερα, η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι το αεροπορικό πλήγμα των ΗΠΑ ενδέχεται να σκότωσε όχι έναν τζιχαντιστή αλλά έναν εργαζόμενο ΜΚΟ που κουβαλούσε μπιτόνια νερού

New York Times: Αμφισβητούν τον αμερικανικό στρατό για το πλήγμα με drone στην Καμπούλ (βίντεο)

Έρευνα των New York Times που δημοσιεύθηκε χθες, αμφισβητεί την εκδοχή του αμερικανικού στρατού σχετικά με το τελευταίο αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα στο Αφγανιστάν

Ειδικότερα, η αμερικανική εφημερίδα ισχυρίζεται ότι αυτό ενδέχεται να σκότωσε όχι έναν τζιχαντιστή σε ένα αυτοκίνητο γεμάτο με εκρηκτικά, αλλά έναν εργαζόμενο μη κυβερνητικής οργάνωσης ο οποίος κουβαλούσε μπιτόνια νερού.

Στις 29 Αυγούστου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι κατέστρεψαν με πλήγμα τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην Καμπούλ ένα αυτοκίνητο «φορτωμένο με εκρηκτικά», αποτρέποντας έτσι απόπειρα του ISIS να διαπράξει νέα επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Η οικογένεια του οδηγού, Εζμαράι Αχμάντι, δήλωσε στο AFP, την επομένη του αεροπορικού πλήγματος, ότι δέκα άνθρωποι, οι περισσότεροι από αυτούς παιδιά, σκοτώθηκαν.

Σύμφωνα με τους New York Times, που η έρευνά τους βασίστηκε σε εικόνες από κάμερες παρακολούθησης και σε συνεντεύξεις, οι διαδρομές που έκανε ο Εζμαράι Αχμάντι οι οποίες κρίθηκαν ύποπτες από τον αμερικανικό στρατό την ημέρα του πλήγματος αντιστοιχούσαν σε μια συνηθισμένη εργάσιμη ημέρα.

Οι Times αναφέρουν ότι με βάση τις εικόνες της κάμερας παρακολούθησης, ότι το πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου ήταν πιθανότατα γεμάτο με μπιτόνια νερού που μετέφερε ο άνδρας στο σπίτι.

Οι NYT αμφισβητούν επίσης, βασιζόμενοι σε συνεντεύξεις τους από ειδικούς, την εκδοχή του αμερικανικού στρατού σύμφωνα με την οποία το αεροπορικό πλήγμα προκάλεσε τη δευτερογενή έκρηξη των εκρηκτικών που ήταν φορτωμένα στο πορτμπαγκάζ του οχήματος.

Όταν ρωτήθηκε για το δημοσίευμα των NYT, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, ανέφερε ότι η έρευνα συνεχίζεται και διαβεβαίωσε ότι «κανένας στρατός στον κόσμο δεν είναι τόσο πρόθυμος (όπως ο αμερικανός) να αποφεύγει απώλειες αμάχων».

«Το αεροπορικό πλήγμα έγινε με βάση σε αξιόπιστες πληροφορίες και συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι αυτό απέτρεψε μια επικείμενη απειλή απέναντι στο αεροδρόμιο», ανέφερε σε σύντομη ανακοίνωσή του.

Το αμερικανικό πλήγμα έγινε λίγες μέρες μετά την επίθεση ενός βομβιστή καμικάζι του ISIS που προκάλεσε μια τεράστια έκρηξη στην είσοδο του αεροδρομίου της Καμπούλ, σκοτώνοντας σχεδόν 100 Αφγανούς καθώς και 13 Αμερικανούς στρατιώτες.

Ο αμερικανικός στρατός αποχώρησε από το Αφγανιστάν στις 30 Αυγούστου μετά από 20 χρόνια πολέμου.

Moneyreview.gr, με πληροφορίες από New York Times, AFP

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News