Κόσμος Τρίτη 7/09/2021, 18:34
ΚΟΣΜΟΣ

Πώς η Covid σκότωσε το fax

Πώς η Covid σκότωσε το fax

Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, εκατοντάδες κρούσματα καταγράφονταν καθημερινά στο Austin του Texas, αλλά η καταγραφή και ο εντοπισμός τους καθυστερούσε σε πολύ μεγάλο βαθμό, όπως εξηγούν οι αξιωματούχοι, εν μέρει λόγω ενός απροσδόκητου παράγοντα: του φαξ.
Οι συσκευές φαξ λειτουργούσαν χωρίς σταματημό λόγω της πανδημίας, στέλνοντας και τυπώνοντας τα αποτελέσματα των τεστ της Covid-19. «Δεν μπορείς να πολεμήσεις μία πανδημία χρησιμοποιώντας τεχνολογία από το 19ο αιώνα», δήλωσε στο BBC η Janet Pichette, επικεφαλής επιδημιολόγος του τμήματος Δημόσιας Υγείας της πόλης.

Ορισμένες μέρες, οι στίβες με τα αποτελέσματα των ελέγχων έφταναν στα 18 εκατοστά και ολόκληρες ομάδες εργαζομένων προσπαθούσαν να τα βάλουν σε τάξη, να ξεσκαρτάρουν τα διπλά και να εντοπίσουν τυχόν λάθη. Από κει πέρα, τα αποτελέσματα καταγράφονταν χειροκίνητα στο σύστημα.

Αντίστοιχες βέβαια σκηνές διαδραματίστηκαν και στα συστήματα υγείας παγκοσμίως, αναδεικνύοντας την εμμονή ορισμένων κλάδων, συμπεριλαμβανομένου του υγειονομικού, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και του μεσιτικού, με τη χρήση των συσκευών φαξ, παρά την ευρεία διάδοση και χρήση του email, του instant messaging και του cloud.

Ως αποτέλεσμα των τεράστιων καθυστερήσεων που προκλήθηκαν από τη χρήση φαξ, κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο υποσχέθηκαν ότι θα αντικαταστήσουν επιτέλους την απαρχαιωμένη τεχνολογία. 175 χρόνια μετά την κυκλοφορία του φαξ και δεκαετίες μετά την πτώση της στις επιχειρήσεις, η πανδημία ενδέχεται να είναι ο καθοριστικός παράγοντας που θα επιφέρει το θάνατο του φαξ.

Ενδεικτικά, το υπουργείο Υγείας τςη Ολλανδίας πρότεινε σχέδιο νόμου το Μάιο για την αντικατάσταση των συσκευών φαξ και των DVD με ηλεκτρονικές εναλλακτικές, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί το σύστημα καταγραφής και επεξεργασίας δεδομένων των ασθενών. Στο σύστημα υγείας της χώρας, η ανάγκη αναβάθμισης των τεχνολογιών στα νοσοκομεία έγινε έκδηλη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Όσο αυξανόταν η εισαγωγή ασθενών στα νοσοκομεία, το σχετικό προσωπικό έχανε πολύτιμο χρόνο αρχειοθετώντας τα δεδομένα των ασθενών. 

Πρόκειται ωστόσο για πρόβλημα το οποίο αντιμετώπισαν πολλές χώρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αφού γενικά ο υγειονομικός τομέας στηρίζεται στις συσκευές φαξ. «Πρόκειτια για την όλη ιδέα του εάν δεν είναι σπασμένο γιατί να το φτιάξεις; Αλλά έσπασε κατά τη διάρκεια της Covid-19», δήλωσε χαρακτηριστικά η Kathryn Brohman στο BBC, επίκουρη καθηγήτραι στο Queen’s University in Kingston του Καναδά.

Ελλάδα

Προσπάθειες για απεξάρτηση του υγειονομικού κλάδου από το φαξ πραγματοποιούνται στον Καναδά, στην Ιαπωνία, αλλά και στη χώρα μας μετά την επέλαση της πανδημίας. Σύμφωνα με τον Νίκο Βέτα, Γενικό Διευθυντή του ΙΟΒΕ, η πανδημία υποχρεώσε πολύ κόσμο να εργαστεί από το σπίτι και συνεπώς η φυσική επαφή έπρεπε να σταματήσει. Το τελευταίο ενάμισι έτος από την επέλαση της πανδημίας, ένα μεγάλο μέρος του δημοσίου τομέα έχει ψηφιοποιηθεί.

Πηγή: BBC

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News