Κόσμος Κυριακή 27/06/2021, 13:20
ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί αυξήθηκαν οι διατροφικές διαταραχές στους εφήβους

Τι υπογραμμίζει έρευνα του Χάρβαρντ

φωτ. Shutterstock

Μεγάλη αύξηση των διατροφικών διαταραχών ανάμεσα στους εφήβους παρατηρήθηκε, σε διεθνή κλίμακα, κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους., γεγονός το οποίο φέρεται να συνδέεται με την κοινωνική απομόνωση και τον εγκλεισμό της πανδημίας

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard, η οποία υπογραμμίζει ότι η ανάγκη αντιμετώπισης των διατροφικών διαταραχών, όπως της νευρικής ανορεξίας, σε εφήβους υπερέβη κατά πολύ την ικανότητα των συστημάτων υγείας.

Πιθανές αιτίες, όπως προαναφέρθηκε, είναι η απώλεια του καθημερινού προγράμματος, η έλλειψη της επαφής με τους φίλους, το άγχος για την πανδημία, η αίσθηση μοναξιάς και πλήξης, αλλά και η επισιτιστική ανασφάλεια στο σπίτι σε ορισμένες περιπτώσεις.

Επίσης, ο χρόνος που αφιερώνουν οι έφηβοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είναι πολύ μεγαλύτερος από τον συνηθισμένο. Την ίδια ώρα, συγκρίνουν συχνά το σώμα τους με εικόνες που βλέπουν στο διαδίκτυο και η εν λόγω σύγκριση μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις σην αυτοεκτίμησή τους.

Όλα αυτά καθιστούν τον έφηβο, ο οποίος προσπαθεί να καταλάβει τον εαυτό του, ευάλωτο στο να υιοθετήσει λανθασμένες συμπεριφορές υπερβολικού ελέγχου του σωματικού βάρους.

Στο πλαίσιο αυτό, χρειάζεται εγρήγορση από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, προκειμένου να υπάρξει έγκαιρη διάγνωση των σχετικών συμπεριφορών. Είναι, επίσης, εξέχουσας σημασίας η ευαισθησία των επιχειρηματιών και των διαφημιστών που ασχολούνται με τον κλάδο της απώλειας βάρους και των συμπληρωμάτων διατροφής, ώστε να μην προσφέρονται μη επιστημονικά εγκεκριμένες λύσεις σ’ αυτές τις κρίσιμες ηλικίες,

Άλλωστε, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται εμπορική εκμετάλλευση των ανησυχιών των εφήβων σχετικά με την εικόνα του σώματός τους. Σημαντικότατη είναι, τέλος, και η μέριμνα της πολιτείας με τις σωστές νομοθετικές ρυθμίσεις, σε συνεργασία με τους ειδικούς ιατρούς και επιστήμονες.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News