Κόσμος Κυριακή 27/06/2021, 13:09
ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΥ: Μάσκα και για τους εμβολιασμένους υπό τον φόβο της Δέλτα

Η νέα σύσταση του Οργανισμού

Φωτ. unsplash

Τη χρήση μάσκας και την τήρηση των υγειονομικών μέτρων, όπως η κοινωνική απομόνωση, η αποφυγή του συνωστισμού και η υγιεινή των χεριών, συνεχίζει να συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για τους πλήρως εμβολιασμένους.

Κι αυτό, διότι παρά την απόκτηση ανοσίας, η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ πιο επικίνδυνη και μεταδοτική, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες στους επιστήμονες.

Πιο συγκεκριμένα, οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν ως εξής τις νέες οδηγίες του ΠΟΥ.

«Η σύσταση της χρήσης της μάσκας από τους εμβολιασμένους συνίσταται στο ότι δεν έχει εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός και ένα τόσο μολυσματικό στέλεχος μπορεί να οδηγήσει σε εξάρσεις του ιού. Στο Ισραήλ περίπου οι μισοί ενήλικες που προσβλήθηκαν με το νέο στέλεχος ήταν πλήρως εμβολιασμένοι με το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer. Το νέο αυτό στέλεχος είναι το ταχύτερο στέλεχος στη διασπορά του έως τώρα. Η παρουσία του έχει εξακριβωθεί σε 92 χώρες του κόσμου και είναι πιθανόν να είναι το επικρατές στέλεχος του κορονοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης είναι δυνητικά πιο θανατηφόρο στέλεχος, γιατί εξαιτίας της πολύ μολυσματικής του φύσης, θα προσβάλλει τελικά τους πιο ευπαθείς που θα νοσήσουν σοβαρότερα, θα νοσηλευτούν και πιθανά θα καταλήξουν από τη λοίμωξη COVID-19, ειδικά σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Το στέλεχος αυτό πιθανά οδηγεί και σε σοβαρότερα συμπτώματα, αλλά και διαφορετικά από τα συνηθισμένα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19, όπως τα γνωρίζαμε έως τώρα. Στις ΗΠΑ πάνω από το 10% των ατόμων που μολύνονται τώρα από τον SARS-CoV-2, οφείλεται στο στέλεχος “Δέλτα” και έχει ήδη υπολογιστεί ότι έχουν ήδη καταλήξει λόγω αυτού του στελέχους πάνω από 600 χιλιάδες άνθρωποι. Γι’ αυτό, καταλήγουν οι Καθηγητές του ΕΚΠΑ, είναι σημαντική η πρόοδος του εμβολιασμού και η τήρηση των κανόνων ασφαλείας»

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα διαθέσιμα εμβόλια παρέχουν υψηλά ποσοστά προστασίας έναντι της νέας μετάλλαξης.

moneyreview.gr

Money Review