Κόσμος Σάββατο 26/06/2021, 22:00
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

ΠΟΥ: Καλεί και τους πλήρως εμβολιασμένους να φορούν μάσκα

Μετά την ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα

φωτ. REUTERS

Ακόμη και τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες να συνεχίσουν να φορούν μάσκα, να τηρούν τις αποστάσεις, όπως και όλα τα υπόλοιπα μέτρα κατά του κορωνοϊού, παροτρύνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) μετά την ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Μαριάντζελα Σιμάο, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, αναφέρει ότι οι πολίτες δεν πρέπει να νιώθουν ασφαλείς επειδή απλώς εμβολιάστηκαν με δύο δόσεις. Πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα, να φορούν μάσκα, να τηρούν τις αποστάσεις, να αποφεύγουν τον συνωστισμό και να εφαρμόζουν τη σωστή υγιεινή των χεριών, καθώς το εμβόλιο δεν μπορεί να συμβάλλει από μόνο του στην επιστροφή στην κανονικότητα.

Ο ΠΟΥ έσπευσε να κάνει αυτή την επισήμανση μετά την άρση των μέτρων για τη χρήση μάσκας, σε ορισμένες χώρες του κόσμου, καθώς οι εμβολιασμοί συνέβαλαν κατά πολύ στη μείωση των κρουσμάτων. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ τα κρούσματα παρέμειναν σταθερά στα 11.659 την τελευταία εβδομάδα, αφού τους τελευταίους μήνες σημειώθηκε καθοδική πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού. Ωστόσο, χρειάζεται αφύπνιση, καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο και μεταλλάξεις, όπως η μετάλλαξη Δέλτα, εξαπλώνονται σε πολλές χώρες του κόσμου.

Σημειώνεται ότι οι μισοί από όσους μολύνθηκαν από τη μετάλλαξη Δέλτα στο Ισραήλ είχαν εμβολιαστεί πλήρως με εμβόλια, όπως το Pfizer. Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση του Ισραήλ αναγκάστηκε να επαναφέρει ορισμένα από τα περιοριστικά μέτρα.

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία ξεκίνησε από την Ινδία και, πλέον, έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 92 χώρες, γίνεται σταδιακά η επικρατέστερη μετάλλαξη σε ολόκληρο τον κόσμο, καθιστώντας ιδιαίτερα ευάλωτα τα κράτη με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού.

Προειδοποιούν δε, ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει πιο σοβαρά συμπτώματα και μπορεί να αποβεί περισσότερο θανατηφόρα από τις υπόλοιπες, καθώς μεταδίδεται πιο εύκολα μεταξύ των πολιτών και προσβάλλει όσους είναι περισσότερο ευάλωτοι.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Money Review