Κόσμος Δευτέρα 6/09/2021, 18:46
ΚΟΣΜΟΣ

G20: Ενίσχυση του εμβολιασμού στις φτωχές χώρες

G20: Ενίσχυση του εμβολιασμού στις φτωχές χώρες

Οι χώρες της G20 συμφώνησαν να αυξήσουν τη στήριξή τους προς τις φτωχές χώρες, ώστε να διασφαλίσουν την παροχή εμβολίων. Παρά την δέσμευσή της να ενισχύσει τις εμβολιαστικές εκστρατείες σε φτωχές χώρες, η G20 δεν προχώρησε σε κάποια συγκεκριμένη δήλωση, ως προς το ποσό που διατίθεται να διοχετεύσει προς αυτόν τον σκοπό.

Η Ιταλία, η οποία και κρατά την προεδρία της G20 για φέτος, ανακοίνωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης ότι οι χώρες συμφώνησαν να αυξήσουν την οικονομική ενίσχυση προς τις φτωχές χώρες, ώστε να μπορέσουν να εμβολιάσουν μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού τους.

«Υπάρχει μία πολιτική δέσμευση να διοχετεύσουμε εμβόλια σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Ιταλίας, Ρομπέρτο Σπεράντσα.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Ιουνίου, οι επτά πλουσιότερες χώρες είχαν δεσμευθεί για διοχέτευση 1 δισεκατομμυρίου δόσεις εμβολίων σε φτωχές χώρες. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες που ενισχύονται συνεχώς οι συζητήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο τρίτης ενισχυτικής δόσης, αρχίζει και αναδεικνύεται το χάσμα μεταξύ τους. Ειδικότερα, περισότερες από 5 δισ. δόσεις έχουν διοχετευτεί παγκοσμίως, ωστόσο το 75% αυτών έχει καταλήξει σε μόλις δέκα χώρες, σύμφωνα με σχετικά στοιχεία του ΠΟΥ. «Γι’ αυτό το λόγο έχω ζητήσει αναστολή στις ενισχυτικές όσεις, τουλάχιστον μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, ωστε να επιτρέψουμε στις χώρες που είναι πιο πίσω να αναπληρώσουν», δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News