Κόσμος Παρασκευή 11/06/2021, 07:24
ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο Covid: Οι G7 θα δωρίσουν 1 δισεκατομμύριο δόσεις στις φτωχές χώρες

Εμβόλιο Covid: Οι G7 θα δωρίσουν 1 δισεκατομμύριο δόσεις στις φτωχές χώρες

Αντιλαμβανόμενες ότι η μάχη κατά της πανδημίας δεν μπορεί να τελειώσει, εάν οι φτωχές χώρες μείνουν πίσω στον εμβολιασμό, οι 7 πλουσιότερες οικονομίες του πλανήτη ετοιμάζονται να δωρίσουν 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 σε οικονομίες που έχουν ανάγκη. 

Οι ηγέτες του G7, που θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στην Αγγλία, αναμένεται να ανακοινώσουν πως «θα διανείμουν τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων για την COVID-19, είτε από τα αποθέματά τους είτε με χρηματοδότηση» ανήγγειλε η βρετανική κυβέρνηση, η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της G7. Αναμένεται επίσης να «παρουσιάσουν σχέδιο για την επέκταση της παραγωγής εμβολίων ώστε να επιτευχθεί ο στόχος αυτός». 

Το Λονδίνο διευκρίνισε ότι το ίδιο θα δωρίσει 100 εκατ. πλεονάζουσες δόσεις εμβολίων διαφόρων φαρμακευτικών εταιρειών, αφού στη Βρετανία έχουν ήδη χορηγηθεί σχεδόν 70 εκατ. δόσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα δωρίσουν 500 εκατομμύρια δόσεις σε φτωχές χώρες. «Έχουμε ανθρωπιστικό καθήκον να σώσουμε όσο περισσότερες ζωές είναι δυνατόν», είπε, ενώ τόνισε πως η χειρονομία αυτή είναι επίσης «προς το συμφέρον των Αμερικανών». Σχεδόν το 64% των ενήλικων Αμερικανών έχει κάνει τουλάχιστον τη μία δόση του εμβολίου. 

Τα εμβόλια θα διανεμηθούν συνολικά σε 92 χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα μέσω του COVAX, του μηχανισμού που δημιουργήθηκε για να εξασφαλιστεί δικαιότερη κατανομή. Θα αρχίσουν να στέλνονται από τις ΗΠΑ τον Αύγουστο, με 200 εκατ. να αναμένεται να έχουν παραδοθεί μέσα στο 2021 και τα υπόλοιπα 300 εκατ. ως τον Ιούνιο του 2022.

Σχεδόν το 90% των χωρών της Αφρικής δεν θα επιτύχει τον στόχο να έχει ανοσοποιηθεί τουλάχιστον το ένα δέκατο του πληθυσμού κατά της COVID-19 ως τον Σεπτέμβριο αν δεν διανεμηθούν επειγόντως τουλάχιστον 225 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, προειδοποίησε ο ΠΟΥ χθες, καλώντας τις πλούσιες χώρες να μοιραστούν το στοκ τους για να σωθούν ζωές και για να εξαλειφθεί η πανδημία.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News