Κόσμος Δευτέρα 6/09/2021, 12:30
ΚΟΣΜΟΣ

Η χαμένη γενιά των παιδιών του κορωνοϊού: Σε ποιες χώρες κινδυνεύουν περισσότερο

Η χαμένη γενιά των παιδιών του κορωνοϊού: Σε ποιες χώρες κινδυνεύουν περισσότερο

Μία «χαμένη γενιά» κινδυνεύει να αφήσει πίσω της η πανδημία του κορωνοϊού, καθώς η εκπαίδευση εκατοντάδων εκατομμυρίων παιδιών κρέμεται από μία κλωστή, προειδοποιεί νέα μελέτη.

Καθώς τα σχολεία ανοίγουν και πάλι στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, το ένα τέταρτο των χωρών του πλανήτη –κυρίως στην υπο-Σαχάρια Αφρική- έχουν εκπαιδευτικά συστήματα που αντιμετωπίζουν ακραίο ή υψηλό κίνδυνο κατάρρευσης, σύμφωνα με την οργάνωση Save the Children.

Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι για πρώτη φορά στην ιστορία, περίπου 1,5 δισ. παιδιά έμειναν εκτός σχολείου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τουλάχιστον το ένα τρίτο εξ αυτών να μην έχει πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση.

Καθώς μεγάλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου αντιμετωπίζει τις ταυτόχρονες κρίσεις της ακραίας φτώχειας, του κορωνοϊού, της κλιματικής αλλαγής και της βίας, εκφράζονται φόβοι για μία χαμένη γενιά.

Το Save the Children διαπίστωσε ότι το εκπαιδευτικό σύστημα οκτώ χωρών βρίσκεται υπό ακραίο κίνδυνο. Η πιο ευάλωτες είναι το Κονγκό, η Νιγηρία, η Σομαλία και το Αφγανιστάν.

Άλλες 40 χώρες, μεταξύ των οποίων η Υεμένη, η Μπουργκίνα Φάσο, η Ινδία, οι Φιλιππίνες και το Μπαγκλαντές, αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο.

Καθώς ο ανεπτυγμένος κόσμος ετοιμάζεται για το πρώτο κουδούνι, περισσότερα από 100 εκατ. παιδιά παραμένουν μακριά από τις τάξεις σε άλλα μέρη του κόσμου, λόγω των εθνικών lockdowns σε 16 χώρες, σημειώνει η Unicef.

Υπάρχουν φόβοι ότι από 10 έως 16 εκατ. παιδιά κινδυνεύουν να μην γυρίσουν ποτέ στο σχολείο, με τα κορίτσια να είναι πιο ευάλωτα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News