Κόσμος Τετάρτη 1/09/2021, 20:27
ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΥ: Βάζει φρένο στην τρίτη δόση

Προέχει ο εμβολιασμός σε φτωχές χώρες

ΠΟΥ: Βάζει φρένο στην τρίτη δόση

Έκκληση απηύθυνε για άλλη μία φορά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προς τις κυβερνήσεις να καθυστερήσουν τον προγραμματισμό της ενισχυτικής δόσης για τουλάχιστον ένα μήνα ακόμη. Ο λόγος είναι ότι θα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στις φτωχές χώρες να διοχετεύσουν την πρώτη δόση σε μεγαλύτερο μερίδιο του πληθυσμού τους.

Ειδικότερα, περισότερες από 5 δισ. δόσεις έχουν διοχετευτεί παγκοσμίως, ωστόσο το 75% αυτών έχει καταλήξει σε μόλις δέκα χώρες, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία του ΠΟΥ. «Γι’ αυτό το λόγο έχω ζητήσει αναστολή στις ενισχυτικές όσεις, τουλάχιστον μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, ωστε να επιτρέψουμε στις χώρες που είναι πιο πίσω να αναπληρώσουν», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom.

Ο ίδιος τόνισε ότι μερικές από τις πλούσιες χώρες σημειώνουν ποσοστό εμβολιασμού 50% στον ενήλικο πληθυσμό, ενώ οι χώρες με χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, μεταξύ αυ΄των πολλές στην Αφρική, παρουσιάζουν ποσοστό 2% εμβολιασμένων στους ενηλίκου. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον CDC, στις ΗΠΑ έχει εμβολιαστεί το 52% του συνολικού πληθυσμού.

Η ενισχυτική δόση ενδέχεται να αφορά τους ανοσοκατασταλμένους ή όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο ανοσοποιητικό τους, «αλλά προς το παρόν, δεν θέλουμε να δούμε ευρεία χρήση ενισχυτικών δόσεων για υγιείς ανθρώπους που είναι πλήρως εμβολιασμένοι», τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News