Κόσμος Παρασκευή 4/12/2020, 14:58
ΚΟΣΜΟΣ

Αναδίπλωση από Φάουτσι μετά τις αντιδράσεις για «βιαστική» έγκριση του εμβολίου

Αναδίπλωση από Φάουτσι μετά τις αντιδράσεις για «βιαστική» έγκριση του εμβολίου

Στροφή 180 μοιρών από τον κορυφαίο σύμβουλο του Λευκού Οίκου σε ιατρικά ζητήματα, Άντονι Φάουτσι, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του για τη fast track διαδικασία έγκρισης του εμβολίου Covid-19 από τη Βρετανία.

«Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στις ενέργειες της Βρετανίας, τόσο από επιστημονικής πλευράς όσο και από πλευράς ρυθμιστικής διαδικασίας», ανέφερε ο κ. Φάουτσι σε δηλώσεις του στο BBC.

H Bρετανία αποτελεί την πρώτη χώρα της Δύσης που ενέκρινε την κυκλοφορία του εμβολίου της Pfizer για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της χώρας έχει υπερασπισθεί την ταχεία διαδικασία έγκρισης του εμβολίου, υποστηρίζοντας ότι το εμβόλιο είναι και ασφαλές και αποτελεσματικό.

Ο δρ Φάουτσι σε συνέντευξή του στο «Fox News» είχε αναφέρει ότι η Βρετανία δεν εξέτασε το εμβόλιο «τόσο προσεκτικά» όσο οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, παρόλο που άφησε να εννοηθεί ότι και οι ΗΠΑ θα είναι πολύ γρήγορα σε θέση να δώσουν το «πράσινο φως» στο εμβόλιο. Αργότερα στο CBS News υποστήριξε ότι η Βρετανία «έσπευσε» να εγκρίνει το εμβόλιο, αν και στη συνέχεια υπαναχώρησε, διευκρινίζοντας ότι δεν ασκεί κριτική στη διαδικασία του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Η διαδικασία που ακολουθούμε είναι πιο χρονοβόρα σε σύγκριση με αυτή της Βρετανίας. Και αυτή είναι η πραγματικότητα», δήλωσε ο κορυφαίος Αμερικανός λοιμωξιολόγος στο BBC. «Δεν ήθελα να υπονοήσω επιπολαιότητα, αν και φάνηκε κάπως έτσι», πρόσθεσε.

Η βρετανική Υπηρεσία Φαρμάκων και Υγειονομικών Προϊόντων(MHRA) έχει υπεραμυνθεί της διαδικασίας, σημειώνοντας ότι αξιολόγησε με αυστηρότητα τα δεδομένα στο συντομότερο δυνατό χρόνο, χωρίς όμως να διακυβεύεται η ακεραιότητα της αξιολόγησης.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News